Welke weg legt je manuscript af? Van idee naar de boekhandel!

14 dec 2020

Een jaar eindigen is ook puzzelstukken samen leggen. Daarom groepeer ik voor jou de vele vragen die ik wekelijks krijg over de weg die een boek aflegt. Zelfs al staat er nog geen letter op papier, toch is het goed te zien wat je nog allemaal te doen staat. Dit kan je de nodige rust en veiligheid bieden om verder te schrijven. Ik krijg vragen als:

  • Ik wil eerst en vooral een titel voor mijn boek, maar het lukt me niet? — Geen zorgen hierover. Het is niet nodig een titel vast te leggen voor er een letter op papier staat, die komt er ‘als vanzelf’ doorheen je manuscript.
  • Ik kan niet schrijven, moet ik dan wel een boek maken? – Maak je ook hierover geen zorgen. Allemanuscripten (fictie en non-fictie, belangrijke of bescheiden boeken) worden grondig nagelezen door een redacteur van de uitgeverij.
  • Mijn boek is af en nu wacht mij aanstonds het succes? – Zo snel gaat dat niet. Het is niet omdat je zoveel werk leverde, dat het meteen begint te stromen. Het is goed om ook hier een plan op te stellen, samen met je uitgever. Dat is motiverend voor beiden!

Deze en vele andere vragen komen op het pad van een beginnende auteur. Maar stappen zetten hoef je niet alleen te doen, ik kan je daarbij helpen. Voor het schrijven en tijdens het schrijfproces.

Welke weg legt je manuscript af? Van idee naar de boekhandel!

Ik maakte voor jou een overzicht, met een concrete timing erbij, zodat je niet verloren loopt tijdens het schrijven:

1. Start met je boekidee

2. Voorbereiding auteur, lezer en belangrijkste boodschap

3. Structuur opmaken: reken 3 maand om deze eerste stappen concreet te maken

4. Manuscript en enkele mogelijke titels bedenken: voor het uitschrijven van je eerste versie mag je op 6 à 9 maand rekenen

5. Geschikte uitgever zoeken

6. Je manuscript naar de proeflezers sturen: geef je proeflezers toch een maand de tijd om je manuscript door te nemen (en verwittig hen ook liefst enkele maanden op voorhand dat het eraan komt)

7. Na de allerlaatste aanpassingen, je boek naar de gekozen uitgever opsturen

8. Uitgeverij: redacteur leest je boek na

9. Uitgeverij: grafisch ontwerper maakt een proefontwerp van de cover en binnenbladzijden — de tijd bij de uitgeverij kan 3 à 6 maand bedragen. Het hangt vaak af van de eigen planning (en aanbiedingen) en het redactiewerk aan je manuscript.

10. Auteur: start met de voorbereiding van je branding (planning voor het jaar na de lancering)

11. Uitwisseling met zowel redacteur (teksten) als grafisch ontwerper (opmaak)

12. De laatste drukproef wordt voorgelegd: voorzie hier zeker voldoende tijd voor (anders zou je er echt spijt van kunnen hebben, want nadien staat alles zwart-op-wit gedrukt)

13. Boek gaat in druk: denk toch snel aan een maand

14. Distributie bij de boekhandel

15. Lancering boek

16. En nadien… kan je nog zeker 3 jaar je boek blijven promoten… in afwachting van het volgende  😉

In totaal mag je dus rekenen op één tot anderhalf jaar tijd. Dit is een realistische inschatting. Er zit ook wat speling op die tijd omdat verschillende stappen kunnen worden samengevoegd. Anderzijds vragen bepaalde stappen misschien iets meer bedenktijd.

Download dit overzicht zodat je alle puzzelstukken kan plaatsen die hier samenkomen in één meeslepende route.

Tot slot heb ik nog een vraag voor je. Als je met mij een kop koffie kon gaan drinken, welke twee vragen zou je me dan stellen? Kan je me deze sturen naar mijn mailadres?

PS ik ben echt benieuwd naar je twee vragen opdat ik je in de toekomst nog beter kan helpen!

Blijf je graag op de hoogte?

Schrijf je dan in voor mijn tweewekelijkse nieuwsbrief!

dit veld niet invullen s.v.p.