Welke type schrijver ben jij?

6 mei 2022

Geregeld krijg ik vragen als:

  • Hoelang duurt het om een boek te schrijven?
  • Hoeveel schrijfuren moet ik per dag voorzien?
  • Kan ik werken en schrijven tegelijkertijd?
  • Is het beter om ’s ochtends te schrijven en wat als ik een avondmens ben?
  • Ik kan moeilijk een volledige schrijfdag voorzien, mijn leven is nu al zo druk…

Ondanks die vragen en de drukke agenda blijft de droom om zelf een boek te schrijven springlevend.

Mijn antwoord?
Uiteindelijk gaat het erom om op je gemak te zijn bij het schrijfproces. Om vertrouwen te hebben, en de innerlijke rust te koesteren die voortkomt uit het besef dat alles al aanwezig is om een goed boek te maken. In de stilte dienen zich de juiste woorden en zinnen aan. Schrijfwerk wordt schrijfplezier. In die flow help ik je met de ordening en de structuur van je tekst, zodat jij je creativiteit ongehinderd kunt laten stromen.

Welke type schrijver ben jij?

Wat voor schrijver ben jij?
Er bestaan veel theorieën en typologieën over auteurs. Dit zijn de meest voorkomende kenmerken:
De ‘dagelijkse’ schrijver zet elke dag iets op papier.
De ‘blokschrijver’ doet het in periodes van 1,5 à 2 uur.
De ‘dagschrijver’ kan hele dagen doorschrijven.

Er zijn maar weinig auteurs met wie ik samenwerk die in de mogelijkheid zijn om hele dagen na elkaar te schrijven. Ook jij bent wellicht een dagelijkse schrijver (zoals dagboekschrijvers) of een blokschrijver.

Wat is mijn advies om snel je boek te schrijven?
Nadat je ordening en structuur op punt staan (zie dit als een soort broedperiode) vind ik het ideaal om lang te kunnen doorschrijven in 1 worp als het ware. Zo snel mogelijk je ‘kladversie’ op papier hebben (zoals ik die versie graag benoem voor de perfectionisten onder ons).

Eens die versie klaar is, kun je makkelijker in blok schrijven. Je basisversie is klaar en je hebt intussen klaarheid in je manuscript, en dus ook gemoedsrust. Je ziet het totale plaatje en je weet wat in het boek hoeft en wat niet (voor een volgend boek?).

Hier heb je meteen ook de belangrijkste redenen waarop ik deze Top Schrijfretraite opzet. De tijd, de ruimte en de flow vinden om die eerste basisversie zo snel en efficiënt mogelijk op papier te krijgen, met mijn hulp. Het is geen toeval dat deze retraite eind juni plaatsvindt. Zo kun je het manuscript tijdens de vakantieperiode rustig in blokken afwerken.

Wil je weten of deze retraite iets voor jou is en je klaar bent voor de volgende stap?

P.S. Ik spreek je graag om samen te kijken wat haalbaar is voor je!
Kijk hier al naar de details.

Ken je een auteur die ook gemotiveerd is om mee te gaan? Stuur deze blog gerust door. Dank je!

Welke type schrijver ben jij?

Blijf je graag op de hoogte?

Schrijf je dan in voor mijn tweewekelijkse nieuwsbrief!

dit veld niet invullen s.v.p.