Steeds vaker krijg ik al bij een eerste contact vragen over uitgevers, en wat zij nodig hebben.
Wat ik voel en vermoed, en dat zal je op geen enkel lijstje zien staan, is dat de uitgever eerst en vooral een klik moet voelen. Een klik met je onderwerp, ja. En ook overlopen zij (uitgevers) of je voorgestelde boek niet in de weg ligt van andere gepubliceerde of geplande boeken. Maar vooral, de klik met jou als persoon, als auteur!
Uitgevers zie ik vaak, al is dat een persoonlijke visie, als wijze en gevoelige mensen, met veel mensenkennis. Ze voelen meteen of je oprecht bent als auteur, of hen een masker van ‘geplukte’ kennis voorhoudt. Ze voelen kortom, of je een meerwaarde kan betekenen in hun vruchtbare pool van auteurs.
De persoonlijke klik zet ik met stip op nummer 1
Het is niet altijd evident om tot bij de uitgever te geraken, maar dat is een ander verhaal. Deze klik geldt ook omgekeerd voor jou. Als je een klik voelt, mag je ervan uitgaan dat de uitgever die ook voelt. Je kan dus met vertrouwen kiezen. En de uitgever zal dan ook alles op alles zetten om je boeken in goede aarde te doen vallen.
Net zoals veel auteurs elkaar vinden, die ik heb begeleid, vinden auteurs elkaar ook die bij eenzelfde uitgeverij actief zijn. Ze voelen zich verbonden. De uitgever werkt dat ook in de hand door studiedagen te organiseren en dan verschillende auteurs en hun boeken, samen te brengen.
Wat verwacht een uitgever nog van je?
Ga er gerust van uit dat de uitgever ‘nog’ liever met je zal samenwerken, naarmate je je boek graag verder wilt laten leven. Actief bent op socials, graag spreekt, .… uiteraard op de manier die jou helemaal ligt. Daar ga ik graag dieper op in, in een volgende blog.
Essentiële elementen van je boekvoorstel
Ik spreek graag over het abc, zijnde: je lezer, wie je bent als auteur en de belangrijkste boodschap die je wil uitdragen met je boek. Daarnaast is ook je structuur van belang en soms ook al een eerste hoofdstuk, om de kwaliteit van je teksten te kunnen beoordelen.
Vaak is het voor hen geen must om je volledige manuscript door te sturen, want daar hebben ze de tijd niet voor …
Check vooral de website van de desbetreffende uitgeverij, want daar staan meestal de verwachtingen op van de uitgeverij voor het inleveren van manuscripten.
Uiteraard komen al ‘mijn’ auteurs op een andere manier bij de uitgever terecht. Ik spreek en zie uitgevers regelmatig tijdens de boekvoorstellingen van andere auteurs. Dan bekijken we samen welke boeken ik ‘in de aanbieding’ heb, en welke titels hen zouden kunnen aanspreken. Daardoor krijgen auteurs niet enkel een rechtstreekse lijn, maar de uitgever wacht ook al op het manuscript; dat al tijdig werd aangekondigd.
Kan deze informatie je eerste uitgevershonger al stillen?
Of heb ik nieuwe vragen bij je opgeroepen? Plan een gratis inspiratiesessie in!
Met inspirerende groet,