Wat mijn terugblik me leert – een boek van 33 jaar geleden is niet hetzelfde als een boek van vandaag!

20 dec 2017

Een boek van 40 jaar geleden is niet hetzelfde als een boek van vandaag! Bijna 40 jaar geleden zette ik mijn eerste stappen bij Uitgeverij Lannoo. Mijn taak was niet alleen om de boeken mee vorm te geven maar vooral om te zorgen dat ze werden verkocht.

In het magazijn stapelden de onverkochte boeken zich op. Er kwamen telkens paletten bij. Een enorm magazijn, dat nadien nog verschillende keren werd uitgebreid.

Mijn toenmalige baas vroeg me regelmatig om de grote stapels boeken te bekijken en gaf me de opdracht uit te zoeken hoe we die zouden kunnen doen afnemen.

Wat mijn terugblik me leert een boek van 33 jaar geleden is niet hetzelfde als een boek van vandaagReeds toen al besefte ik hoe fantastisch het is om je eigen boek te hebben, maar ook hoe belangrijk het is om er ook iets mee te doen. Jouw intensieve werk dat blijft liggen in magazijnen, in de gang of in de garage: dat is enorm jammer.

Kortom, al zo lang koester ik de wetenschap dat een boek niet gemaakt is om te blijven liggen. Een boek vraagt om actie. Dat was vroeger zo en is dat blijft zo. Voordrachten geven, workshops organiseren, online masterclasses, artikels schrijven, desnoods boeken deponeren met recht van retour; overal moet je boek liggen, behalve in je garage of op zolder, want daar zal het blijven liggen.

Daarom zeg ik steeds tegen mijn cursisten: “Pas als je je boek in handen hebt, begint het echt!” Voor de meesten is dat idee een gruwel. Want zodra het boek er is, zijn de meeste auteurs kapot. Van de spanning, van het vele werk, van de vele verbeteringen en van de boekvoorstelling. Helaas begint het dan pas. Steeds minder gaat een boek verkopen vanzelf. Tegenwoordig moet je vindingrijker zijn dan de anderen om je boek aan de man te brengen.

Goed kunnen schrijven is niet genoeg, je moet ook flink wat marketingskills bezitten. Zeker het eerste jaar na verschijnen van je boek, moet je ontzettend actief blijven. Het is te jammer om dat verschijningsjaar – dat zovele kansen biedt –  voorbij te laten gaan.

Interessant kan zijn om reeds tijdens het schrijven van je boek rekening te houden met je sterktes. Wat doe jij graag? Wat zijn jouw talenten? Spreek je graag? Schrijf je liever? Geef je graag leiding aan groepen? Of werk je liever één op één? Dat zijn allemaal zaken waarop je reeds kunt inspelen in je boek. Hou dus rekening met mogelijke acties die je boekverkoop kunnen bevorderen en probeer ze subtiel te verweven in je boek. Zo ben je voorbereid op de drukke periode die volgt na de publicatie.

Wil je weten hoe dit kan werken voor jouw boek? Stuur dan een rechtstreeks mailtje naar mij: laurence@thepowerofbooks.be

Blijf je graag op de hoogte?

Schrijf je dan in voor mijn tweewekelijkse nieuwsbrief!

dit veld niet invullen s.v.p.