Waarom zou je zelf je boek schrijven?
Een tijdje geleden las ik een verhaal over vlinders. Hun groeiproces brengen ze al knabbelend aan alle soorten bladeren door. Later cocoonen ze zichzelf tot ze vlinder kunnen worden.
Het proces dat me het meest verbaasde en aansprak was de lange strijd die ze moesten voeren om uit de cocon te kruipen. Dat langdurig, hard en strijdvaardig proces bleek noodzakelijk om hun vleugels kracht te geven. Kracht die ze nodig hadden om later uit de cocon te breken.
Mocht iemand de vlinder willen ‘bijstaan’ in zijn strijd door de lagen van de cocon door te knippen, dan zou de vlinder niet de kans krijgen om zijn vleugels te sterken en valt die pardoes op de grond, in plaats van weg te vliegen.
Ik maakte me direct de bedenking dat het schrijven van een boek ook vaak een worstelproces is. Een proces waarbij de auteur zichzelf heel hard tegenkomt en alle opkomende demonen moet doorworstelen. Net dat proces laat toe om te groeien, om nog beter te weten waar je naartoe wilt als auteur en waarheen niet.
Doorheen het schrijfproces maken alle auteurs een groeisprong. Niet enkel door de verdieping in hun materie, kennis en expertise. Tevens krijgen ze inspiratie voor latere workshops en voordrachten, en vinden ze manieren die hun op het lijf geschreven zijn om later ook met die boodschap naar buiten te komen.
Een strijd? Zeker! Maar ik kan je verzekeren dat het er een is waar je als auteur sowieso sterker uit komt.
Wat is het alternatief? Je laten interviewen en je teksten te laten schrijven door een ghostwriter? Je voelt meteen aan dat je dan andere lagen aanboort. Je creativiteit boosten, je kennis scherpen? Groeien in je vak en expertise? Nee, de zoektocht, de worsteling is niet hetzelfde. Je ontwikkelende kracht ook niet.
Mijn ultieme argument om zelf je boek te schrijven is: je ziel zit erin vervat. Dat kan niemand anders doen voor jou. Je groeitocht, je ervaring, je veldslagen en alle emoties errond, die zijn van jou en daar help je de lezer mee, die net dezelfde weg op moet.
Het is natuurlijk niet de bedoeling om te blijven strijden. Dan put je jezelf uit. Als je voelt dat je een strijdmakker aan de zijlijn kan gebruiken die je doorheen dat proces kan begeleiden, geef dan een seintje.
Hoe dan ook, er zijn altijd volgende stappen mogelijk.
PS Je kan ook naar de volgende schrijfworkshop komen, waar je vleugels kunnen worden gesterkt.