In de vorige blog schreef ik over het frustrerende ‘lade-gevoel’: je geschreven bladzijden die snel terug in je lade belanden…
Ik beloofde het in deze blog te hebben over het perspectief van de uitgever. Een rol die ik zelf ook lang vervulde en dus maar al te goed kan invullen.
Eerst en vooral wil ik je zeggen dat mensen vaak een vertekend beeld hebben van uitgevers. Ze kijken naar succesverhalen van de bestsellerauteurs. De mensen die de recensies halen, verkopen ook meestal. Stap je regelmatig De Slegte binnen? Daar liggen de geluksvogels, de auteurs die niet in de papierversnipperaar belandden.
De realiteit is dat uitgevers vaak een uitschieter nodig hebben, om alle andere boeken te kunnen dragen die niet verkocht worden, of te weinig. In wezen kan je stellen dat vooral een tweede druk wat oplevert voor de uitgeverij.
Waarom weigeren uitgeverijen continu manuscripten?
Omdat ik aan die kant heb gezeten, kan ik helpen om een boek te schrijven dat wel de eindmeet haalt. Meer zelfs, alle boeken die ik begeleidde tot aan de finish werden door een goede uitgever uitgegeven.
De meeste uitgevers hebben het momenteel moeilijk
Tussen de regels in de pers lees je over ‘fondsen schrappen’, samensmelten van uitgeverijen, stoppen, voorlopige (?) stop van de Boekenbeurs… Je zou het zelf anders kunnen inschatten, maar de ‘COVID-leesperiode’ werd niet systematisch omgezet in boekenverkoop. Lezen vraagt ook rust en een zekere vorm van veiligheid… maar dat is een ander verhaal.
Wat je beslist moet weten is dat de meeste uitgevers zelf hun auteurs, met onderwerp, uitkiezen. Kortom, zij geven de opdrachten aan de auteur, met al dan niet de steun van een ghostwriter.
Ik begeleid ook regelmatig auteurs die gevraagd werden om een boek te schrijven door een uitgever. Ze kregen een boeiende opdracht maar weten daarom niet altijd goed hoe ze die op een professionele en efficiënte manier kunnen uitvoeren. Je zou kunnen zeggen dat deze auteurs in een luxepositie verkeren omdat ze al verzekerd zijn van een uitgever, nog voor de eerste letter op papier staat. Maar vergis je niet. De inwendige druk om aan de verwachtingen te voldoen is groot, wat het schrijven niet altijd ‘rustgevend’ maakt.
Verder kijkt een uitgever in eerste instantie naar zijn publicatiefonds (alle boeken die hij uitgeeft) en zet zijn uitgeversbril op om te kijken naar:
- Zijn er onlangs boeken uitgegeven met dit thema?
- Hoort dit boek in ons publicatiefonds?
- Valt de lezersdoelgroep samen met de andere uitgegeven boeken? Of plannen voor een nieuw fonds?
- Welke richting wil hij of zij uit met de uitgeverij?
- …
Dat zijn allemaal factoren waar je zelf niets kan aan doen, maar die een belangrijke rol spelen bij weigering of weinig interesse.
Laat de moed niet zakken. Er zijn oplossingen! Ik kijk graag met je mee hoe je er als auteur toch in slaagt om je boek bij een goede uitgever uitgegeven te krijgen. Want daar draait het toch om? Als auteur wil je gelezen worden!
PS Wil je je kansen maximaliseren en het meteen professioneel aanpakken?
Prik een datum in mijn agenda en we wisselen vrijblijvend van gedachten tijdens een inspiratiegesprek, zodat je met kennis van zaken een volgende stap kan zetten, richting boekhandel!