In een wereld waar alles digitaal gaat, zou je misschien denken dat papieren notitieboekjes een beetje ouderwets zijn. Toch vind ik er iets magisch aan, en dat gevoel wil ik graag delen. Elk jaar stuur ik mijn klanten een notitieboekje, maar niet zomaar een boekje. Het is een ‘inspiratieschriftje’, een plek waar je gedachten, ideeën en creativiteit tot leven kunnen komen.
Een liefde voor papier (en schriftjes 😉
Als kind had ik altijd schriftjes bij me. Ik kleefde er gedichtjes in, bewaarde liedjesteksten die me raakten, en noteerde mooie woorden en gedachten die ik tegenkwam. Die liefde voor papier is nooit verdwenen. Nog steeds draag ik altijd een boek en een schriftje bij me, waar ik ook ga. Want je weet maar nooit wanneer inspiratie toeslaat—een pakkende quote op een vrachtwagen, een ontroerende songtekst op de radio—die momenten wil ik vastleggen.
En diezelfde liefde wil ik met jou delen. Elk jaar maak ik een kaft voor jouw notitieboekje, samengesteld uit dingen die mij inspireren. Mijn inspiratie aan de buitenkant, jouw inspiratie aan de binnenkant. Dat voelt goed.
De kracht van het eerste blad
Vaak hoor ik van auteurs dat ze het moeilijk vinden om te beginnen in een nieuw notitieboekje. Dat eerste blanco blad kan intimiderend zijn. Maar het mooie is, naarmate de jaren verstrijken en ze elk jaar een nieuw boekje krijgen, wordt die drempel lager. Het wordt gemakkelijker om te beginnen, om die eerste penstreep te zetten en de gedachten te laten stromen.
Een schat aan herinneringen
Onlangs overleed mijn moeder, en terwijl ik door haar spullen ging, vond ik mijn oude inspiratieboekjes terug. Ze had er krabbels in gezet, vooral op de eerste pagina’s. De laatste bladzijden bleven vaak leeg. Het raakte me. Het idee dat je elk jaar een nieuw notitieboekje hebt om je gedachten, ideeën en dromen vast te leggen, is prachtig. Het is niet alleen een manier om je jaar te documenteren, maar ook om je toekomst vorm te geven, om te dromen, te creëren, en misschien zelfs om je boek te schrijven.
Hoe ik hoop dat je het gebruikt
Ik hoop dat je jouw notitieboekje gebruikt zoals veel auteurs en ondernemers dat doen. Neem bijvoorbeeld verhalenverteller Alice Munro. Zij gebruikte haar notitieboekjes om te schrijven wat in haar hoofd speelde, en die aantekeningen hielpen haar om haar gedachten te ordenen en nieuwe ideeën te ontdekken. Of denk aan ondernemer Richard Branson, die door zijn dyslexie krabbels en korte notities maakte in zijn vele notitieboekjes. Voor hem waren die krabbels een manier om zijn gedachten vast te leggen en zijn visie te ontwikkelen.
Bij het schrijven in een notitieboekje gebeuren er bijzondere dingen. Je komt op nieuwe ideeën, legt andere verbanden, en ontdekt patronen die je helpen om je eigen stem te vinden. Soms, wanneer je terugleest wat je hebt opgeschreven, ontstaat er iets magisch. Het helpt je om te groeien, te evolueren en je voor te bereiden op wat de toekomst brengt.
Een nieuw jaar, een nieuw blad
Dit gaat niet over goede voornemens. Het gaat over nieuwe mogelijkheden, over ideeën die je helpen om je toekomst vorm te geven en te creëren. Dus, leve de kriebels en knipsels! Ik wens je nu al alle inspiratie toe, want dat heeft geen houdbaarheidsdatum.
Zet die eerste stap, krabbel erop los en ontdek wat er in je hoofd omgaat. Dat is de kracht van een notitieboekje. En ik ben vereerd dat ik daar elk jaar een klein stukje aan mag bijdragen.
met warme groet,
PS : Ben je klaar om jouw ideeën, dromen en creativiteit om te zetten in een concreet plan? Of wil je ontdekken hoe een inspiratieschriftje jouw schrijfreis kan verrijken?
Plan je een afspraak in om jouw mogelijkheden te verkennen en samen te kijken hoe ik je kan ondersteunen? Klik hier.
Ik kijk ernaar uit om samen met jou die eerste krabbels om te zetten in iets groots!
PPS Ik werk nog aan de collage van dit jaar, dus geen ‘voorpublicatie’. Eerder een terugkijk …