Waarom elke auteur Fredrik Backman’s TED Talk over (schrijf)angst moet zien

30 jun 2024

Vorige maand kreeg ik een tip die ik niet kon negeren: een TED talk van auteur Fredrik Backman, gehouden ter ere van het 100-jarig bestaan van uitgeverij Simon & Schuster. Sindsdien heb ik de talk minstens zeven keer beluisterd. Waarom? Omdat het me elke keer opnieuw raakt en inspireert.

Het thema? Angst en uitstelgedrag bij auteurs

Dit onderwerp spreekt me bijzonder aan, omdat het iets is waar elke schrijver vroeg of laat mee te maken krijgt. Wat deze talk zo krachtig maakt, is hoe Fredrik Backman er open en luchtig over spreekt. Het is heerlijk herkenbaar en verfrissend. Maar dat is niet de enige reden waarom je deze korte talk moet zien.

Bekijk hier de TED talk van Fredrik Backman: TED Talk – Frederik Backman

Backman legt niet alleen de rol van de uitgever en de literair agent helder uit, maar stelt ook zichzelf als auteur op een bijzonder nuchtere en grappige manier in vraag. Hij spreekt vanuit de ervaring van een auteur die alles al heeft meegemaakt en zich heeft neergelegd bij zijn angsten. Zijn snel gesproken Engels, doorspekt met een charmant Duits accent, maakt zijn verhaal des te boeiender.

Van ‘creatieve angst’ naar ‘normale angst’ tot ‘doodsangst’ Backman beschrijft het spectrum van emoties die schrijvers ervaren. Hij deelt hoe hij deze angsten ontwijkt door uitstelgedrag, en hoe dit paradoxaal genoeg helpt bij het vermijden van een writer’s block. Het is een milde, maar o zo herkenbare worsteling.

Je hoeft deze talk niet zeven keer te beluisteren zoals ik. Maar herken jezelf in zijn woorden, geniet van zijn openheid, humor en zijn grote hart voor schrijvers zoals jij. Laat je inspireren door zijn inzichten en moed.

Dus, vlieg weg met deze nieuwe energie (zelfs als je een beetje last hebt van jetlag).

Ik wens je alvast een inspirerende vakantie toe,

www.thepowerofbooks.be
laurence@thepowerofbooks.be

PS Mocht je tijdens de eerste 3 weken van juli of de laatste weken van augustus toch nog even willen inchecken of je uitstelgedrag wel verantwoord is: be my guest!

Blijf je graag op de hoogte?

Schrijf je dan in voor mijn tweewekelijkse nieuwsbrief!

dit veld niet invullen s.v.p.