Veel gemopper over uitgevers? Je kan er iets aan doen!

8 mrt 2024

Vaak is het ‘bon ton’ onder auteurs om te mopperen over hun uitgever. Of door te vertellen wat andere auteurs hen vertelden over hun uitgevers. Veel facetten komen dan aan bod, maar ze zijn allemaal terug te voeren tot één punt: uitgevers doen te weinig voor hun boek.

Ik schreef er al over in mijn vorige blog en ook hier komt het vaak neer op connectie, contact, klik en.. vooral ook zelf heel actief zijn in je communicatie en marketing.

Het pad van klein naar groot: verhalen van succes

Ik zie uiteraard ook het verschil in promotie bij auteurs-cijferkanonnen als Dirk De Wachter, Pascale Naessens… en toch, ook zij begonnen klein.

Klein? Wat zeg ik? Ik vernam vele jaren geleden van uitgevers dat de uitgeverszoektocht van Pascale Naessens, toen nog vooral bekend als partner van Paul Jambers, en kok aan boord van hun zeilboot, ook niet van een leien dakje liep. Ze bezocht veel uitgevers, voordat ze iemand vond die ook haar wensen kon respecteren en geloofde in haar verhaal. Om maar te zeggen, vergelijken brengt je geen stap verder.

Als je er nu al van droomt om de volgende Brené Brown of Eckhart Tolle te worden, ook zij begonnen klein. Je las wellicht al de verhalen over J.K. Rowling, auteur van Harry Potter die in armoede leefde en geen enkele uitgever vond, nadat ze 18 keer werd afgewezen (vaak zonder enig antwoord). Tot plots de uitgevers-assistente van een kleine uitgeverij haar boek zag liggen op een stapel manuscripten en het in een ruk uitlas. Ze overtuigde de uitgever met veel aandringen, en de rest is geschiedenis ;).

Nooit vergelijken, wat dan wel?

Aangezien ik enkel non-fictie begeleid van auteurs die hun boek schrijven met de nadruk op hun expertise en autoriteit, is een communicatieplan handig. Je boek dient immers je business. Nee, geen communicatie als extensie van de roep ‘ik heb eindelijk dat boek geschreven en het is top, koop het’. Nee, dat inspireert niemand.

Altijd streven naar uniciteit

Bestudeer je boodschap. Welke boodschap draagt je boek uit en over welke boodschap kan je het niet laten om over te spreken? Wat zie je rondom je ‘verkeerd’ lopen? Hoe denk je anders? En wil je aan de wereld vertellen, die baat heeft bij je product/dienst?

Samenwerken voor succes

Op welke beurzen wil je staan, op welke congressen wil je spreken, op welke podcasts wil je uitgenodigd worden, welke blogs schrijven… Maak een jaarplan en bespreek dit met je uitgever. Kijk samen (of met de marketingverantwoordelijke) op welke manier jullie daar het gewenste resultaat kunnen uit halen.

Want uiteindelijk hebben jullie één gemeenschappelijk doel: Zoveel mogelijk boeken verkopen. Wees gerust, een uitgever mag dan een gevoelig wezen zijn, zonder verkoop is hij/zij geen lang leven beschoren. En daar kunnen jullie beter samen aan werken.

Dus, de volgende keer je een auteur over een uitgever hoort mopperen, weet je al welke vraag je moet stellen… of, welk plan je zelf kan voorleggen.

Met inspirerende groet,

PS Misschien is het communicatieplan nog iets te vroeg voor jou, en zit je nog volop in je ‘broedproces’, maar vind je het echt belangrijk om te schrijven met zicht op een uitgever? Contacteer me, en ik help je in eerste instantie graag verder: https://calendly.com/verwee/30min

Blijf je graag op de hoogte?

Schrijf je dan in voor mijn tweewekelijkse nieuwsbrief!

dit veld niet invullen s.v.p.