Twee redenen waarom jij nog geen boek hebt geschreven en waarom dat tegen de volgende boekenbeurs wel kan

4 nov 2013

De boekenbeurs doet onvermijdelijk weer veel mensen aan hun droom denken om ook een boek op de markt te brengen. Bij The Power of Books kennen we de twee belangrijkste redenen waarom dat nog niet gelukt is. En we kunnen er ook iets aan doen, zodat ook jouw boek er ligt tegen de volgende boekenbeurs.

Afslanken en boeken schrijven: de twee diepste verlangens van de mens

In Antwerpen is de jaarlijkse boekenbeurs van start gegaan. Stapels en tonnen boeken zijn er te zien. Welk effect heeft dat op jou? Doet het je zin krijgen om daar volgend jaar ook ergens jouw boek tussen te zien liggen? Of vind je het juist ontmoedigend om zoveel boeken te zien zodat je denkt dat het geen zin heeft dat jij er ook nog één op de markt brengt.

Omdat mensen verschillen zullen de twee effecten bestaan, maar toch durven we er veel op verwedden dat vooral het eerste – de wil om zelf een boek op de markt te brengen – de doorslag geeft. Want samen met de wil om af te slanken is het verlangen om een boek op de markt te brengen de meest geuite diepe wens bij mensen. De gerespecteerde Amerikaanse schrijver Joseph Epstein (http://en.wikipedia.org/wiki/Joseph_Epstein_(writer) liet in een recent interview optekenen dat liefst 81% van de volwassenen Amerikanen het gevoel hebben “dat ze een boek in zich hebben en er eigenlijk toe zouden moeten komen om het ook te schrijven”.

Het BV-model

Er is geen enkele reden om eraan te twijfelen dat die cijfers bij ons anders zouden zijn. Sterker nog, ook heel wat mensen die niet het gevoel hebben – of toch niet uit zichzelf – dat ze een “een boek in zich hebben” schrijven er één (of laten er één schrijven). Hoe moeten we anders het inderhaast recente boek met datingtips van ex-miss België en WAG Annelien Coorevits interpreteren? Boeken spelen, in wat ik het BV-model noem, een prominente rol: een BV is al een tijdje niet meer echt in het nieuws geweest? Geen nood, we laten hem of haar een boek schrijven en de aandacht keert vanzelf terug. Duizenden mensen hebben heel wat meer te vertellen dan BV’s die hun bekendheid aan de meest uiteenlopende redenen te danken hebben en voor wie mensen als kuddedieren storm lopen. Waarom zouden zij niet het recht hebben om ook een boek uit te brengen. Zoals gezegd, velen zouden het willen en ook kunnen. Maar toch komt het er niet van.

Twee redenen

Bij The Power of Books kennen we de twee belangrijkste redenen daarvoor: enerzijds een gebrek aan focus en motivatie en anderzijds de misvatting dat een boek moet voortvloeien uit goddelijke en artistieke inspiratie en niet het gevolg kan zijn van hard werken. Het gebrek aan focus en motivatie is gemakkelijk te verklaren. Schrijven is emotioneel toch hard werk, het dagelijkse leven eist tal van andere inspanningen en een schrijver tast meestal behoorlijk in het duister rond de vraag of het boek hem of haar uiteindelijk ook iets zal opbrengen.

De misvatting dat een boek altijd moet voortvloeien uit inspiratie is ook begrijpelijk: omdat er zoveel goede schrijvers van fantastische boeken zijn, denken we vaak van onszelf dat we moeten wachten op een moment van goddelijke ingevingen om nog maar tot aan de enkels te komen van diegenen die meesterwerken hebben geschreven. Maar zeker voor auteurs van non-fictieboeken is dat een verkeerde ingesteldheid. Zij moeten geen literaire meesterwerken maken, wel met een boek aantonen dat ze autoriteit of expertise hebben en zo een hefboom creëren naar meer business. De beide hinderpalen naar een boek kunnen we vanuit onze jarenlange ervaring bij The Power of Books zomaar wegnemen: we coachen je om je focus te behouden en gemotiveerd te blijven en we leren je waar je inspiratie kan vinden en hoe je die met jouw specifieke inzichten kan verrijken om op die manier een non-fictieboek te maken dat aanspreekt. Kom er met ons over spreken en je zal zien: ook jouw boek kan er liggen tegen de volgende boekenbeurs.

Blijf je graag op de hoogte?

Schrijf je dan in voor mijn tweewekelijkse nieuwsbrief!

dit veld niet invullen s.v.p.