Terug in schrijf-flow geraken na een bizarre pandemische tijd

24 feb 2022

Tijdens een voordracht werd ik gewezen op de Ted Talk van Adam Grant. Hij spreekt over een fenomeen waar ik tot nog toe geen naam aan kon geven. Bizarre ondefinieerbare gevoelens kregen voor mij meteen een plaats.

Grant spreekt over ‘languishing’ en dit woord zou ik vertalen door ‘landerigheid’, ’hangerigheid’, ‘wegkwijnen’, ‘doelloosheid’, terwijl Google Translate het woord ‘wezenloos’ verkiest. In de realiteit komt dit neer op veel te vaak voor het scherm hangen, social media volgen, bingewatchen…; niet tijdig kunnen gaan slapen met alle gevolgen van dien, de dag nadien.

Het woord languishing resoneerde duidelijk, maar via de humor die Grant hanteerde kwam het ook binnen. Ik raadde meteen deze Ted Talk aan, aan mijn kinderen, aan enkele vrienden… in afwachting om er zelf mee aan de slag te gaan. Eerst liet ik het bezinken. Ik wou rustig bestuderen op welke manier ik deze talk kon koppelen aan mijn leven, maar vooral aan het schrijven van je boek.

Terug in schrijf-flow geraken na een bizarre pandemische tijd

Uit onderzoek blijkt dat niet optimisme, maar flow een belangrijke factor is in je welzijn. Flow zorgt ervoor dat je helemaal geabsorbeerd bent in het moment en de activiteit, en dat je de tijd compleet uit het oog verliest. Juist, zoals bij binging… (daar spreekt spreekt Grant over ‘toxic positivity’), een tijdelijke activiteit die slechts een passieve deelname in een fictieve wereld behelst. Het is geen echte oplossing dus, veeleer een zalvend doekje. Flow daarentegen staat voor actieve deelname in de echte wereld.

Ik sta je graag bij om deze actieve deelname om te zetten in het schrijven.

Grant benoemt 3 manieren om flow in te zetten:

  1. Mastery: hier is het belangrijk dat je beweegt, een evolutie doormaakt. Het kunnen quick wins zijn, het hoeft niet groot te zijn, als je maar het gevoel hebt dat je een beetje kan groeien. Ik denk aan het inplannen van schrijftijd in je agenda, mensen contacteren voor gesprekken/interviews, …
  2. Mindfulness: focus, met je volle aandacht op een enkele taak. In tegenstelling tot ‘time confetti’. Blijkbaar checken we met een gemiddelde van 74 keer per dag onze mails, wat focus uiteraard in de weg staat. Terwijl je schrijft, zet je hoe dan ook beter alle stoorzenders uit.

Met mastery en mindfulness kom je in flow, maar voor een ‘peak state’, voegt hij er nog een derde element aan toe. Het is dit wat me nog het meest aanspreekt, aangezien ik het volgende punt ‘mattering’ altijd als tip geef als je niet meer weet waarom je doet wat je doet.

  1. Mattering: ik zou dat vertalen door zinvolheid, betrokkenheid, ertoe doen. De manier waarop je het verschil maakt. Het is de reden waarom je blijft schrijven, als je motivatie even op de loop gaat. Kijk voor wie je schrijft. Vaak raad ik aan om één persoon voor ogen te houden. Je kan dit zelfs letterlijk doen met het uitprinten van haar/zijn foto en die voor je neus te zetten. Maak het concreet. Ga op zoek wiens leven kan veranderen door het boek dat je aan het schrijven bent. Richt je boek aan één persoon. Doe net alsof je deze persoon een brief aan het schrijven bent. Dat werkt ook goed voor mij, want ik schrijf graag brieven…

Adam Grant wijst daarnaast op het belang van samenwerken, samen spelen, samen schrijven… Alles is zoveel leuker in verbinding met anderen. Het is veel motiverender, en makkelijker om je aan te houden. Ik besef… nu ik met een vriendin ga sporten, sport ik plots veel meer!

Voel je je aangesproken en twijfel je of een eerste stap naar je boek een mogelijkheid kan zijn? Je kan altijd een verkenningsgesprek boeken waarbij ik je kan helpen.

Voel je vrij om deze eerste stap te zetten naar een nieuw leven, want twijfel niet: je boek opent de deur naar een nieuw leven.

Tot gauw?

Terug in schrijf-flow geraken na een bizarre pandemische tijd

Blijf je graag op de hoogte?

Schrijf je dan in voor mijn tweewekelijkse nieuwsbrief!

dit veld niet invullen s.v.p.