Status verwerven met een boek hoeft geen verre droom te blijven

7 feb 2014

Een boek schrijven: het belangrijkste doel na afvallen

Als je aan 20, 100.000  of 3 miljoen mensen vraagt wat hun belangrijkste doel is, zal altijd “gewicht verliezen”, of “een dieet volgen” het belangrijkste antwoord zijn. Maar ook in de top-5 zal altijd staan: “een boek schrijven”. Waarom? Omdat mensen het gevoel hebben dat ze al veel hebben meegemaakt dat eigenlijk het vertellen waard is. Omdat iedereen een eigen verhaal heeft dat hij of zij terecht uniek vindt. Omdat iedereen voelt dat die unieke verhalen aandacht krijgen. Iedereen kent immers het gevoel dat de toehoorders of tafelgenoten aan zijn of haar lippen hangen als hij of zij dat unieke verhaal – al dan niet een beetje aangedikt – uit de doeken doet. En omdat er natuurlijk zoveel voorbeelden tot de verbeelding spreken. JK Rowling die als alleenstaande moeder in een café moest gaan schrijven omdat ze thuis geen verwarming kon betalen en nu dankzij Harry Potter één van de rijkste vrouwen ter wereld is. Gabriel Garcia Marquez die met “Honderd jaar eenzaamheid” alles of niets speelde en die wist dat hij tot de bedelstaf veroordeeld was als zijn boek niet zou aanslaan. Mede dankzij dat boek won hij echter de Nobelprijs. Het zijn maar twee van de sprookjes uit schrijversland die enorm tot de verbeelding spreken.

Een non-fictieboek: wel realistisch en een hefboom naar succes

Maar we zijn allemaal realistisch genoeg om te beseffen dat die droom waarmaken door een fictieboek te schrijven moeilijk haalbaar is. Met een non-fictieboek ligt dat anders. Dat kan wel een hefboom zijn naar succes of de fundering leggen voor nieuwe stappen in een carrière. Veel succesvolle mensen antwoorden op de vraag wat ze anders zouden doen in hun leven, “mijn boek eerder schrijven”, mochten ze opnieuw kunnen beginnen.  Bijna ieder van ons droomt ervan om een boek te schrijven en heeft daarvoor geweldige ideeën, sterke verhalen en een pak knowhow.

Veel mensen zijn in hun niche echt keigoed. Of ze hebben succesvol de maatschappelijke ladder beklommen zonder diploma’s maar door in de universiteit van het leven hun ogen en oren goed open te houden. Of ze hebben jaren in een ander land gewoond waar ze de voordelen van een andere cultuur hebben leren kennen.

Ben je expert, professional of innovatieve ondernemer? Heb je al een tijdje een idee of zelfs enkele hoofdstukken in je lade? Heb je beslist dat je genoeg hebt gedroomd en dat het tijd is om er eraan te beginnen? Klik hier voor een gratis inspiratiegesprek.

Blijf je graag op de hoogte?

Schrijf je dan in voor mijn tweewekelijkse nieuwsbrief!

dit veld niet invullen s.v.p.