Reden nummer één om nooit tot je boek te komen? Uitstelgedrag!

19 nov 2020

Reden nummer één om nooit tot je boek te komen? Uitstelgedrag!

Ik herinner me een heerlijke ‘gier-avond’ met enkele klanten. Als bij toeval, samen aan tafel en… we hadden de ene proestbui na de andere.

Wat gebeurde er? We deelden met elkaar wat we allemaal uitvonden om niet te moeten beginnen schrijven. Ik beken, van nature ben ik niet echt een ‘kuiser’, tot ik moet schrijven. Dan zou ik de ene la na de andere beginnen op te ruimen. Alle kasten moeten er dan aan geloven. Dat klinkt misschien grappig, maar inwendig broedt er dan iets obsessiefs dat ik niet kan loslaten. Net alsof ik niet kan beginnen te schrijven voordat…

Ik vertelde dit aan deze groep klanten rond de tafel, en alle tongen kwamen los. Bij een andere auteur lagen de schoenen al jaren ‘gewoon opgestapeld’ in een kast. Maar ze kwam er niet toe tot… je kan het al raden: tot haar boek in zicht kwam. Schrijven lukte niet voordat de kast gekocht en gemonteerd was, en alle schoenen op de juiste plaats stonden.

Reden nummer één om nooit tot je boek te komen? Uitstelgedrag!

Je kan niet geloven wat deze verhalen losmaakten bij de andere auteurs; Iedereen begon te lachen en zotte verhalen te vertellen. Meteen werden onze absurde uitstelverhalen duidelijk en kregen ze een plaats ‘in the open’. Zoveel herkenning, zoveel ontlading, zoveel plezier ook… dat deze excuses alvast geen ruimte meer kregen onder het tapijt 😉 .

Als je er alleen voor staat, is het minder evident om dit te herkennen. En ja, er is ook nog het leven. Kinderen, partners, een vriend of vriendin die je nodig heeft: dat alles is van een compleet andere orde dan kasten en schoenen organiseren. En toch: wie en wat krijgt allemaal voorrang op jouw unieke verhaal, je boodschap en je boek?

Weet dat bij alle auteurs demonen actief zijn. Ze worden immers uit hun comfortzone geduwd en dan is het feest! Wat dan? Gun ze het daglicht, lach ermee, deel ze en grijp nadien naar je pen en manuscript.

Lukt het niet goed om je demonen de baas te kunnen? Je bent daarin niet alleen. Kom naar de volgende online Schrijfworkshop en samen zullen we die demonen het hoofd bieden. Je staat er niet alleen voor! Laat je ondersteunen zodat je demonen wegsmelten met het daglicht en je je kasten onaangeroerd kunt laten tijdens de kerstperiode.

PS Welke demon is het meest actief bij jou?

Blijf je graag op de hoogte?

Schrijf je dan in voor mijn tweewekelijkse nieuwsbrief!

dit veld niet invullen s.v.p.