In deze digitale tijden maakt het boek een onverwachte comeback. “Met een eigen boek profileert u zich op een andere manier. U onderscheidt zich en zet uw expertise in de verf. Bovendien is een boek het begin van een langer traject, waarmee u extra inkomsten kunt binnenhalen”, zegt Laurence Verwee, die mensen die een boek willen schrijven, begeleidt.
Chocolatier Pierre Marcolini heeft meerdere boeken op zijn naam, bakkerij- en lunchketen Le Pain Quotidien heeft een eigen kookboek, het Brusselse café Monk een spaghettiboek. “Trek je plan in 50 stappen” van de mensen achter Wasbar was zelfs zo’n succes dat er al een vervolg op de markt is, met nog meer tips voor wie zijn eerste stapjes in het echte leven zet. Met hun boek zetten deze zaken zich stevig in de markt. Als top- chocolatier, als aanbieder van gezonde voeding of de beste pasta in zijn soort, of als hippe plek tout court.
Ook u kunt uw zaak een duwtje in de rug geven met een eigen boek, al hoort vooraf wel een waarschuwing. Verwee: “Een boek is niet voor iedereen een aanrader. In een boek kruipt nu eenmaal tijd, geld en energie.” Op zakelijk vlak is investeren in een boek dan weer wel een goed idee, zegt Verwee, die zich met meer dan dertig jaar ervaring in het uitgeversvak toelegt op het begeleiden van mensen die een boek willen schrijven. Onder meer Jan Bossuyt, voormalig bedrijfsleider van Boss Paints, en bouwbedrijf Besix deden al een beroep op haar diensten. Haar tips:
Hoe begint u eraan? U kunt zelf aan de slag gaan, of een ghostwriter inschakelen. “Ik geloof nogal sterk in zelf schrijven. Niet alleen leg je zo je ziel in je boek, het dwingt je ook om na te denken over je zaak. Nogal wat zaakvoerders ontdekten op die manier nieuwe inzichten en mogelijkheden. Achteraf zet een redacteur de tekst altijd om naar de correcte boekentaal.”
Waarover moet het boek gaan?
“Klassieke bedrijfsgeschiedenissen bieden weinig meerwaarde. Wat dan wel in het boek moet, hangt af van de doelgroep, van wat je in huis hebt en wat je uniek maakt.”
Uiteindelijk draait een publicatie om erkenning van uw expertise. Dat kunt u door tips te geven over zaken die nauw bij uw activiteit aanleunen: breiwerkjes of kinderkleertjes maken voor wie wol of stof verkoopt, originele gerechten in de foodsector … Blijf binnen uw domein, maar bekijk dat wel ruim. Dat de boeken van Wasbar – trendy wasserettes, waar klanten ook gezellig met vrienden afspreken – wastips bevatten, ligt voor de hand, maar er staan ook aanverwante tips voor de doelgroep in: een knoop aannaaien, een interieur op- fleuren, een das knopen, etiquettetips …
Hoe pakt u het grafische aspect aan?
“Er zijn veel mogelijkheden, van een boek goedkoop laten lay-outen in India, tot het zelf doen. Door de juiste mensen in te zetten, win je veel tijd – belangrijk voor veel zaakvoerders. Let er wel op dat je op dezelfde golflengte zit.”
Hoe zit het met het uitgeven?
“De markt evolueert voortdurend. Zo kan je ervoor kiezen om kleine aantallen te drukken: één, drie, vijftig of duizend exemplaren, het kan allemaal. Nog een mogelijkheid is een e-book – dat je niet hoeft te drukken.” Wie een boek in eigen beheer uitgeeft, neemt zelf een aantal exemplaren af. Een ander deel gaat eventueel naar de boekhandel. “Als een uitgeverij brood ziet in het boek, dan neemt die alle kosten voor zich.”
Een boek is pas het begin …
“Een boek krijg je nooit terugverdiend met het boek zelf – zelfs voor succesvolle auteurs is dat moeilijk. Op zich hoeft dat geen probleem te zijn. Een boek is de eerste stap in een commercieel traject. Je haalt er makkelijk nieuwe opdrachten mee binnen: workshops, producten, voordrachten… Op die manier verdien je het boek ook terug. Daarom is de communicatie over het boek even belangrijk als het schrijven. Sociale media zijn een fantastische manier om je boek te ondersteunen, levend te houden en uiteindelijk ook te groeien als ondernemer.”
Artikel verschenen in het juni nummer 2015, Athos magazine Worldline (VISA)