Oh nee, die vrouw wil ik nooit meer zien!

5 mei 2021

Uitgevers worden de laatste weken blijkbaar overstelpt door manuscripten, geschreven in coronatijd. Met als resultaat… een stop op de deur.

Daar moet ik iets aan toevoegen: zelfs zonder hangslot raken weinig manuscripten binnen in het publicatiefonds van de uitgeverijen. Pijnlijk is dit als auteur, al die tijd en energie, zonder resultaat… of toch niet het gewenste.

Ik voel mee met de auteurs. De meeste auteurs die aan mijn deur kloppen, hebben al schrijfpogingen gewaagd. Vaak hebben ze minstens 20-30 bladzijden geschreven, tot de twijfel toeslaat, de herhaling opduikt en de geschreven bladzijden opnieuw in de lade belanden.

Natuurlijk biedt deze uitzonderlijke tijd de kans om een grote droom van onder het stof te halen en uiterst gemotiveerd verder te schrijven. Maar om dan opnieuw in een andere ‘lade’ te belanden bij een uitgever… daar doe je het toch niet voor?

In een volgende blog behandel ik het perspectief van de uitgever. Nu kijk ik graag even met jou als auteur mee. Eerlijkheidshalve voeg ik eraan toe dat ik hier zelf ook een boeiende weg in heb afgelegd. Gaande van uitgever, en dan nam ik alle manuscripten door, met alle teleurstellingen van dien als het manuscript tegenviel, naar het louter beoordelen van het manuscript, kies ik nu resoluut voor de begeleiding bij de eerste stappen.
 
Waarom?
Als je als beginnend auteur al 20/30 bladzijden schreef en vastliep, dan besef je dat er een andere weg moet bestaan waarbij je niet blijft haperen tijdens het schrijfproces. Ik begeleid ook auteurs die al 60/70 bladzijden schreven, als ze bereid zijn helemaal opnieuw te beginnen.
 
En nu begrijp je meteen mijn titel. Hoe meer je schreef, hoe frustrerender het is om opnieuw te moeten beginnen. Regelmatig vertellen auteurs me – vaak pas na het traject 😉 – hoe moeilijk ze het vonden om mijn ‘harde’ feedback te slikken en dus opnieuw te moeten beginnen.
 
Oh nee, die vrouw wil ik nooit meer zien!
Stelselmatig opnieuw beginnen? Is een manuscript dan nooit goed genoeg?
Natuurlijk is dat niet het geval. Al heb ik nog maar zelden een goed manuscript gelezen van bij de eerste worp. Schrijven kan iedereen. Een sterk boek schrijven is een ander verhaal.
 
Nu begrijp je wellicht ook mijn keuze, om de auteur in spe van bij de eerste letters goed te begeleiden om aan die frustratie te ontsnappen. Laat het dus niet zo ver komen tot je een manuscript hebt. Eens alles geschreven is, loop je meer risico om helemaal opnieuw te moeten beginnen. En daar word ik ook niet blij van. Ik leef met jou mee als auteur, en wil je tegelijkertijd vooral bijstaan om van je boek een succesverhaal te maken. Een boek schrijven dat raakt, en je business verder doet leven. En, daar bestaan regels voor, zie mijn gratis e-books. Deze eerste stapstenen mag je niet overslaan bij het schrijven van je non-fictieboek. Ik voel me pas geslaagd als jouw boek niet enkel uitgegeven wordt, maar vooral ook een groot publiek bereikt, je ermee je business op de kaart zet en erkenning krijgt als expert.
 
Je boek schrijven gaat om jouw talenten, kennis, ervaring en passie schrijven op maat van de lezer. Om dit grondig te doen ontwierp ik een Inspiratie Vip-dag. Na een volledige dag met follow-up, krijg je je boek helemaal in beeld, samen met je structuur en de belangrijkste stap- en vervolgstenen. Je krijgt een stevige ruggengraat waarna je productief verder kan.
Dan wordt ook meteen helder welke klanten je echt blij maken en welke boodschap je niet enkel in je boek maar ook in je business en socials helder wil maken.
 
Een boek als verlengstuk van je business – met oog voor je lezer en je uitgever. Ben jij bereid alles opzij te zetten om opnieuw te beginnen?
 
Ik wens je alvast veel inspiratie toe, en mocht je zin hebben in een eerste gratis vrijblijvende workshop, wees er snel bij want het aantal plaatsen is beperkt.
 
PS Door mijn manier van werken worden alle boeken (met slechts een uitzondering) tot nu toe uitgegeven door goede uitgevers.
 
Oh nee, die vrouw wil ik nooit meer zien!
 

Blijf je graag op de hoogte?

Schrijf je dan in voor mijn tweewekelijkse nieuwsbrief!

dit veld niet invullen s.v.p.