Meesterlijk schrijven in vakantiemodus

19 jul 2023

In 7 stappen naar een ijzersterke schrijfroutine van anderhalf uur per dag

Enkele jaren geleden besliste ik om tijdens de vakantie niets in te plannen, alles over me heen te laten komen, en vooral veel te rusten (waar een vakantie ook voor dient natuurlijk). Geen afspraken, geen professionele activiteiten.  

Ik heb in die dolce far niente periode van 14 dagen veel heerlijk dikke boeken gelezen en voelde me nadien daadwerkelijk goed uitgerust. En toch ging ik met een ferm gevoel van onvoldaanheid weer aan de slag. 

Het jaar nadien pakte ik het anders aan, en dat kostte me verrassend weinig moeite (gelukkig maar, het bleef toch vakantie). Ik maakte een lijstje op van wat ik wilde doen en ondernemen. Dat werd natuurlijk met de dag langer, maar terwijl ik boeken las, voorstellingen bezocht op TAZ en het leven vierde op de Gentse Feesten, hield ik toch genoeg tijd over om ook andere plannen uit te voeren. Ik nam veel rust, ik genoot met volle teugen, en het drong tot me door hoeveel werk je gedaan kunt krijgen in amper anderhalf uur per dag. Al dan niet zittend ;).

Stel dat je je in die anderhalf uur focust op het schrijven van je boek. Hoe begin je daaraan? 

  1. Hak je verhaal of uiteenzetting in kleine stukjes. Het werkt een stuk makkelijker als je al hoofdstukken en tussentitels hebt. Begin met het hoofdstuk dat je het meeste plezier bezorgt, en vooral niet met het hoofdstuk waar je meest tegenop ziet. Ook voor het schrijven zelf voel je best aan wat je ‘op gang’ trekt. Laat de moeilijke stukken voor later. Ze lopen niet weg.
  2. Maak een ‘EHBO-kit’, een lijst van alles wat je kunt doen als het schrijfwerk hapert. Leuke muziek, een goede vriend of vriendin die je ondersteunt… Bij mij helpt chocolade altijd 😉 Begin hier niet aan op een moment dat je het al moeilijk hebt. Een lijst vooraf is part of the fun.
  3. Creëer een inspirerende schrijfomgeving. Richt een speciale plek in die je inspireert en motiveert. Voeg persoonlijke items toe: een vision board, boeken van je favoriete auteurs, inspirerende quotes… 
  4. Blijf flexibel en pas aan indien nodig.  Wees bereid om je schrijfroutine aan te passen als het niet werkt. Experimenteer met verschillende tijdstippen, locaties en technieken totdat je een routine vindt die voor jou het beste werkt.
  5. Gebruik beloningen en motivatie. Stel kleine beloningen in het vooruitzicht voor elke schrijfsessie die je voltooit. Dat kan een kopje koffie zijn, wat tijd voor ontspanning of iets anders wat je motiveert om anderhalf uur te blijven schrijven.
  6. Omarm imperfectie en wees mild voor jezelf. Besef dat niet elke schrijfsessie perfect zal zijn. Accepteer dat er goede en minder goede dagen komen (zoals in het leven zelf) en wees niet te streng voor jezelf. 
  7. Zoek ondersteuning en feedback. Vind een schrijfmaatje, schrijfgroep of coach met wie je de voortgang van het schrijfproces kunt delen. Regelmatige check-ins kunnen je helpen om gemotiveerd te blijven en je schrijfroutine op de lange termijn te handhaven. Sporten is ook veel leuker met twee 

En vooral: zet jezelf niet onder druk. Daar moet ik zelf ook altijd voor opletten. Schrijven mag leuk zijn, je mag ervan genieten. Het blijft uiteindelijk een vrije keuze.  

Ik wens je alvast veel schrijf- en planplezier. 

Met zomerse groet,

 

 

 

www.thepowerofbooks.be
laurence@thepowerofbooks.be

P.S. Mocht je een duwtje in de rug kunnen gebruiken, zet me dan op je EHBO-lijst 😉 https://calendly.com/verwee/30min

 

 

 

 

 

Blijf je graag op de hoogte?

Schrijf je dan in voor mijn tweewekelijkse nieuwsbrief!

dit veld niet invullen s.v.p.