Marie-José Giebels – Verkopen zonder te verkopen

16 mei 2023

Het was mei 2022 toen Marie-José me onverwacht contacteerde. Toch herkende ik haar meteen aan haar gulle lach en haar rode haardos. 

 

Het klikte meteen opnieuw na onze eerste ontmoeting…

Ik herinnerde me dat we elkaar acht jaar eerder voor het eerst zagen op het Nederlandse business event bij Laura Babeliowski.

Nadat ik mijn ‘droom’ had uitgesproken – ‘een schrijfretreat’ organiseren in de meest aangename omstandigheden – zocht ze mij op.

Ik kwam onder de indruk van haar eigen unieke stem….

Ze was toen al actief in de verkoop en bij een latere zoom meeting toonde ze mij haar nieuwste magazine met als titel ‘Verkopen zonder te verkopen’. Ter voorbereiding van de Vip-dag bladerde ik er nieuwsgierig in en tijdens het lezen van de teksten herkende ik duidelijk haar eigen unieke stem. Ik zag alles voor me gebeuren zoals ze het beschreef op haar eigen en bijzondere wijze.

En toch…zijn er nog niet voldoende boeken over verkoop geschreven…

Aanvankelijk bekroop me het gevoel: ‘Er zijn toch al boeken over verkoop in overvloed?’ Achter de filosofie van Marie-José – al snel ‘Jos(ke)’ voor de Vlamingen – ging een diepe waarheid schuil. Met name om verkopen vooral te zien als een verdiepend gesprek waar beide partners naar uitkijken.

Een compleet nieuwe kijk op het proces van verkopen en overtuigen…

Geen druk, geen angst, geen spanning om mogelijk te worden afgewezen. Niets van dat alles. Enkel een informatief en meelevend gesprek die een ‘luisterende verbinding’ legt om informatie uit te wisselen. Joske schakelde een versnelling hoger als ze inzette over ‘verkopen zonder te verkopen’. In het Engels noemt men dit ‘connective selling’.

Dit mag eenvoudig klinken, dat is het allerminst. Joske spreekt echter uit ervaring en reikt treffende voorbeelden aan. 

Evident, zo lijkt het. Tot je zelf aan de telefoon hangt met een koper…

Een luisterend oor en kiezen voor affectie

Auteur Joske slaat doelbewust een andere weg in dan de klassieke -rad-van-tong-verkoper. Ze biedt een luisterend oor en kiest voor affectie. Via een menselijk gesprek, een medelevende blik en een kwinkslag. Die helpen haar om haar systeem te ontsluieren. Het beste bewijs is haar overvolle agenda en klanten die blijven binnenstromen….

‘Verkopen’ is de basis van elke business. Doet iedereen het echter met de glimlach, een gerust hart en een nieuwsgierig en helder hoofd?

Innerlijk luisterproces versus de innerlijke kritische stem…

Tijdens de Schrijfretreat in Bouillon liet Joske haar inspiratie de vrije loop, nadat ze eerst haar ergernis overwon omdat de wifi het liet afweten. Ze gaf zich zonder online verbinding helemaal over aan haar ‘innerlijk luisterproces’. Dat lijkt logisch, maar het vraagt aan de verkoper om de innerlijke kritische stem het zwijgen op te leggen en de focus op het resultaat te laten varen. 

Invoelend en humoristisch verkopen….het kan!

Het boek van Joske leerde me nieuwe vaardigheden en oude wetmatigheden los te laten. Door de druk weg te nemen tijdens het verkoopproces en haar licht te laten schijnen op de het gevoel van de ‘kopende partner’ geeft Joske een nieuwe kijk op verkooptechnieken. Ze noemt het zelf: ‘van effectief naar affectief verkopen’. En ze doet dat niet enkel op een invoelende, maar ook op humoristische wijze.

Tijdens het lezen kon ik een glimlach vaak niet onderdrukken. Ik zag het al helemaal voor mij…En dat doe jij beslist ook bij de lectuur van dit boek. Het bonst van de energie, de warmte en het plezier. Geheel en al in overeenstemming met de persoonlijkheid van de auteur.

Je kan het boek nu kopen bij : https://boeken.cafe/boek/verkopen-zonder-te-verkopen/

Ik wens je alvast veel leesplezier!

 

 

 

 

 

 

 

 

Blijf je graag op de hoogte?

Schrijf je dan in voor mijn tweewekelijkse nieuwsbrief!

dit veld niet invullen s.v.p.