Magie begint net buiten je comfortzone

9 mrt 2015

Magie begint net buiten je comfortzone

In 1,2,3 springen we van digitaal 2.0 naar 4.0. Naast het digitale komt ook het sociale en het mentale. Want, hoe digitaal we ook zijn, we blijven mensen. Niet voor niets schreef Steven Van Bellegehem een boek met de titel “When digital becomes human”.

De opmars van het digitale tijdperk maakt dat oude zekerheden wegvallen, zegt Fons Van Dyck. Er moeten nieuwe succesformules worden gezocht. Zeker, maar onze ‘oude hersenen’ blijven wel.

Deze kennismaatschappij vraagt steeds meer van ons. Een nieuwe digitale realiteit, die ons zowel op kantoor als in de huiskamer ‘uitnodigt’ om producten online te bestellen, onze bankzaken online te regelen, maar ook onze sociale relaties te ‘voeden’ en bij te houden. Kortom, een groot stuk van onze leefwereld speelt zich vandaag ook online af.

einstein
We kunnen niet meer alles weten, ook niet in ons eigen vakgebied. Kiezen wat echt goed is voor ons is niet meer evident. We kunnen zelfs nog moeilijk al onze afspraken bijhouden, zelfs al zijn al onze computers, en telefoons op elkaar afgestemd.

De bedoeling van deze stelling is niet om deze digitale weg opzij te schuiven, waar enkele mensen aan denken, maar wel om te kijken op welke manier we het digitale luik opnemen in ons leven zodat we tot een nieuw evenwicht komen.

Leren omgaan met verandering
Dat gaat niet vanzelf. Een handleiding is meer dan welkom om te voelen dat het wel nodig is om er te blijven staan, om meer te doen dan overleven en om te genieten van wie we zijn en van wat we kunnen. Omgaan met verandering, flexibiliteit. Het kan in kleine stappen, het is niet omdat we kunnen inschatten hoe het zou moeten zijn, dat we dadelijk een grote stap moeten zetten.

Het is wellicht geen toeval dat ‘Durf’ door 2 vrouwen werd geschreven. “Net omdat we beseffen en zelf hebben ondervonden dat het geen evidentie is om af en toe een grens te verleggen, hebben we dit boek geschreven. Vanuit onze job, waarin we voortdurend bezig zijn met veranderprocessen en het begeleiden van individuele veranderingen, hebben we ervaren dat dit veranderen gepaard gaat met verschillende aspecten”, schrijven ze. Het vraagt moed om te durven springen, zich kwetsbaar te durven opstellen, te denken dat het goed komt en aan onze positieve groeimindset te werken, zelfs al weten we het allemaal niet meer zo goed.

Een grote troost is dat we het niet alleen moeten doen. Verbinden, netwerken, … samen kan heel veel. Denk maar aan de energie die je krijgt als je een ander op weg helpt.

Wil je een gratis inspiratiegesprek? Klik hier om contact met mij op te nemen.

Blijf je graag op de hoogte?

Schrijf je dan in voor mijn tweewekelijkse nieuwsbrief!

dit veld niet invullen s.v.p.