Kan ik mijn boek niet beter laten schrijven door een ghostwriter of ChatGPT?

23 feb 2023

Waarom moet ik zelf al die moeite doen? 

Deze vraag krijg ik regelmatig voorgeschoteld, en ik begrijp ze helemaal. Je laten interviewen en nadien je teksten nalezen en aanpassen is toch veel makkelijker en leuker dan zelf je boek schrijven? 

En toch…

In mijn tientallen uitgeversjaren bij uitgeverij Sherazade en Yin Books heb ik ooit een uiterst vervelend boekproject meegemaakt, waarbij de ‘auteur’ zich niet of slechts gebrekkig herkende in de teksten van de ghostwriter. De ‘auteur’ had de schrijver zelf voorgesteld (lees: uitgekozen) omdat die al enkele journalistieke stukken had geschreven waarin hij zich niet enkel herkende, maar zelfs geëerd voelde. Kortom, de ideale match.

Wat gebeurde? 

De oorzaak lag niet bij de schrijver. Hij had al tientallen boeken geschreven (waarvan enkele voor Yin Books), die de ‘auteurs’ heel goed bevallen waren. 

Deze ‘auteur’ liet zich ook gewillig interviewen en speelde open kaart. 

En toch werden de verwachtingen niet ingelost. Zelfs bij een herwerking van het manuscript kon de ‘auteur’ zich er niet in vinden. Zijn ‘ziel’ zat er niet in, zegde hij. 

Het incident lag me zo zwaar op de maag dat ik kort daarna The Power of Books heb opgericht. Sindsdien begeleid ik auteurs die zélf hun boek schrijven. Dan zit hun ziel er zeker in! 

De analogie is gemakkelijk gemaakt naar Bard, Bing of ChatGPT waar teksten produceren geen enkel probleem vormt. Maar geven die tools je authentieke stem weer denk je? 

Ik mik vooral op auteurs die nog nooit een boek hebben geschreven. En zie dat ze door de voorbereiding en het schrijven zelf helemaal openbloeien. Ook al kunnen ze hun werk en privéleven niet meteen on hold zetten, wat soms spanningen kan opleveren. 

Je neemt een duik in het onbekende. Je vertrouwt op een ander om te voelen dat je goed bezig bent. Je overwint alle demonen die je in de loop van het schrijfproces kunnen overvallen. Waarom heb ik toch ja gezegd? Een moment van complete zinsverbijstering? Nog een boek over dit onderwerp? Waarom zouden mensen mijn boek willen lezen? …

Mirakels

Kleine mirakels zijn niet ongewoon bij het schrijven. Ik heb al dingen meegemaakt die te mooi zijn om ze te verzinnen. Telkens zie ik dat de focus scherper en helderder wordt, waar de auteurs naartoe willen, met groeiend zelfvertrouwen. Het is een waar genoegen om met mensen te werken die weten waarom ze een boek schrijven en dat ook met steeds meer liefde doen.  

Wil dat zeggen dat ik auteurs die hun boek willen laten schrijven door een ghostwriter in de steek laat? 

Niet echt. Ik ken veel goede ghostwriters, en met het verstrijken van de jaren geloof ik steeds minder in zwartwit oplossingen. Wel in de oplossing waar de auteur nood aan heeft. 

Hoe kom ik dan in contact met een ghostwriter?

Ik stel de auteur voor om met de ghostwriter een Vip-dag te volgen, waar ze samen de doelgroep en de boodschap van het boek kunnen bepalen en tot een eerste structuur komen. Uit al die informatie kan de schrijver makkelijker zijn vragen distilleren, terwijl de auteur inhoudelijk op dezelfde golflengte zit en zich goed kan voorbereiden op de interviews. 

Ik schakel op dat moment ook graag meteen een uitgever in die de auteur en de ghostwriter kent, zodat ze samen kunnen groeien en de uitgave (ook promotioneel) in de steigers zetten. Een boek schrijven en publiceren is teamwerk. 

Twijfel je nog? Kom gerust eens langs voor een gesprek. Op 2 maart organiseer ik een gratis Schrijfworkshop waar je je idee meteen aan enkele mensen kunt voorstellen. Ik werk graag constructief mee om voor jou een oplossing te zoeken en je droom waar te maken. Inschrijven kan hier

Zullen we daar afspreken?

 

Met inspirerende groet,

Laurence

 

Blijf je graag op de hoogte?

Schrijf je dan in voor mijn tweewekelijkse nieuwsbrief!

dit veld niet invullen s.v.p.