Je waardevolle verhaal zichtbaar maken
Een tijd geleden voerde ik een boeiend gesprek met de uitgever van Lannoo Campus. Hij zei al grappend: “Binnenkort zullen we we een nieuw Verwee Fonds moeten oprichten”. Hij liet me in dat gesprek ook verstaan dat de boeken die ik begeleidde, anders waren. Ze droegen een gemeenschappelijke stempel. Lees vorige blog ;-). Mijn nieuwsgierigheid was meteen gewekt.
Hoe anders?
En toen zei hij iets moois – dat ik zelf nooit had kunnen bedenken. Hij zei dat de boeken die ik begeleid allemaal non-fictie zijn, en toch allemaal doorspekt met doorleefde ervaring.
Ik was zichtbaar ontroerd. Vooral omdat wat hij als ‘anders’ zag, voor mij een evidentie is.
Op welke manier geef je je persoonlijke verhalen door, zodat een ander er iets aan heeft of nog beter, erdoor wordt geraakt?
Er is de kunst van de biografie. Ik schrijf weloverwogen ‘de kunst’, omdat een sterk levensverhaal schrijven veel talent vergt. Tenzij je BV of BN bent (en dan wordt vaak je boek voor jou geschreven), zal meestal enkel je nauwe omgeving interesse hebben in je boek.
Op welke manier ga je toch op zoek naar geboeide lezers?
Door een thema te vinden dat nauw aansluit bij je opgebouwde expertise en waaronder je veel waardevolle verhalen te delen hebt. Het feit dat de lezer zich kan herkennen in je verhalen is cruciaal, want dan voelt hij zich verbonden en krijgt hij het gevoel dat de auteur precies weet wat er leeft bij de lezer. Meer nog, de lezer krijgt een rolmodel waaraan hij zich kan aftoetsen en waarmee hij zijn voordeel kan doen. De lezer kan meteen een volgende stap zetten en hoeft niet meer in dezelfde valkuilen te trappen.
En dat kan met een juiste mix van thema, boodschap en doorleefde verhalen, waardoor je veel lezers aantrekt met je boek.
Heb je nog enkele twijfels rond je unieke mix? Twijfel niet langer en schrijf je in, in de eerstkomende Schrijfworkshop, zodat we samen kunnen kijken naar het waardevolle verhaal dat in je schuilt!