Je boek is geschreven… en nu?

5 feb 2020

Pas dan begint het echt, zeg ik aan mijn cursisten. Op het moment dat je uitgeteld bent, na het schrijven en het nalezen van de proefdruk, nadat je echt alles hebt gegeven, ja, pas dan… begint het! Ik vertel dit aan al mijn cursisten als ze beginnen met hun boek, maar ze lachen het vaak weg. Tot het boek er effectief ligt en ze beseffen dat het klopt wat ik zei.

Je bent hierin dus niet alleen. Je hebt de schrijftijd misschien wat verkeerd ingeschat. Er kroop veel meer energie in dan je had gedacht. Eigenlijk heb je nu het gevoel dat je niet meer kunt. De meeste auteurs kennen dit gevoel.

Iets anders wat ik herken bij iedere auteur is een diep, stil verlangen naar groot succes. Door je verhaal en je boek te delen, zou als vanzelf een stroom erkenning op gang komen. En van daaruit – ook als vanzelf – veel persaanvraag opduiken.

Uiteraard gun ik je niets liever. Wat zou ik graag hebben dat het voor jou zo loopt in de realiteit. Jammer genoeg is dit voor weinigen weggelegd. Na de evidente verkoop in je familie-, vrienden-, en klantenkring, valt de verkoop meestal wat stil.

Je boek is geschreven… en nu?

Hoe kan je zelf zorgen voor een betere verkoop? Hoe kan je op een efficiënte manier starten met de promotie van je boek?

Stel jezelf de volgende vragen:

1) Wie zijn mijn lezers en waar kan ik hen het makkelijkst vinden en bereiken? Volgen ze cursussen, sluiten ze zich aan bij Facebookgroepen, zijn ze actief op LinkedIn, …?

2) Wat is de allerbelangrijkste boodschap die ik wil delen?

3) Op welke manier verwerk ik het liefst informatie en deel ik die graag? Maak ik graag foto’s, schrijf ik liever? Laat ik me vaak inspireren door YouTube of TED-filmpjes? Volg ik graag cursussen? Of ben ik een informatiefreak?

Je antwoorden op deze vragen kunnen je helpen om een stappenplan op te stellen voor de promotie en verkoop van je boek.

De voordelen zijn vooral:

  • Tijd winnen door een overzicht op te maken dat je zo nodig later kan aanpassen. Wel kun je dit best eerst een tijdje uittesten (minstens zes maand);
  • Consistentie en herhaling van je boodschap zorgen ervoor dat je je stempel drukt in de hoofden van je doelgroep. Door het type acties in te plannen (foto’s, teksten, filmpjes, …) dat jij sowieso graag doet, zal je bijleren en ook het gevoel hebben steeds dichter bij je lezers te komen, hen te leren kennen.

Ik geef je graag drie concrete tips om het meeste te halen uit deze vragen en voorstellen:

1) Schrijf meteen een plan uit voor dit jaar. Wacht niet langer, perfect is het nooit. Maak een kladversie, die je later kan aanpassen;

2) Probeer ook nu enkele blogs te schrijven. Of laat je interviewen, maak foto’s, … test iets uit wat je graag doet;

3) Koppel aan je boek een vervolg. Denk aan een workshop, event, voordracht, lezing, … en doe dit niet alleen;

4) Zie alles als een spel, dat mildert de druk die je ervaart. Leer iets nieuws en speel…

Ik wens je alle inspiratie en succes toe!

Je boek is geschreven… en nu?

Blijf je graag op de hoogte?

Schrijf je dan in voor mijn tweewekelijkse nieuwsbrief!

dit veld niet invullen s.v.p.