Ieder boek schrijven begint met de juiste eerste stap

14 sep 2015

Ieder boek schrijven begint met de juiste eerste stap

Ik besef hoe moeilijk het schrijven van een boek is voor iemand die niet in het vak zit. Ik weet welke grote stappen daarvoor nodig zijn en hoezeer die kunnen afschrikken. Ik voel ook dat we in onze drukke maatschappij zelden toekomen aan tijd hiervoor, zelfs al is een boek schrijven een nobel motief.

In zijn boek ‘De Kunst van Kaizen’ stelt auteur Robert Maurer dat onze amygdala tilt slaat bij het verlaten van onze comfortzone. Zodra we van onze veilige routine afwijken – en schrijven maakt daar zeker deel van uit – slaan onze hormonen tilt. Uitstelgedrag is vaak onze manier om hierop te reageren.

Maurer wijst erop dat door het stellen van korte, subtiele vragen de vecht- of vluchtreactie niet wordt gestimuleerd. Hierdoor voel je minder weerstand.

Je hersenen zullen niet snel vragen afwijzen, volgens Maurer. Veranderen begint met het stellen van ‘de juiste’ vragen. Je hersenen houden ervan vragen te beantwoorden, zelfs vreemde of belachelijke.

De kunst is dus om deze alarmfase van onze amygdala te omzeilen en kleine stappen te zetten om de alarmfase te ontwijken. Als je voortdurend kleine stappen zet, volgens Maurer, worden in je brein nieuwe verbindingen aangemaakt. Ze worden na verloop van tijd vertrouwde paden, die de alarmfase uitschakelen. Sterker nog, volgens Maurer is de kans groot dat je brein nadien zelfs verlangt naar dat nieuwe gedrag. De kunst is om de stappen zo klein te maken, dat ze geen enkele moeite kosten of zelfs onnozel klinken.

Amygdala of the brain, artwork

Een kleine stap kan bijvoorbeeld zijn: ik werk vandaag vijf minuten aan mijn boek. Voor iedereen zijn die stappen anders. Als deze stap voor jou nog te groot is, zou je bijvoorbeeld kunnen zeggen: ik neem deze balpen en maak er vijf minuten krullen mee zonder mijn pen van het papier te nemen. Deze stap klinkt onnozel, maar ze kan perfect dienen om je creativiteit aan te wakkeren. Ik leerde ze van auteur Maryse Alen. Nadat ik enkele minuten krabbelde, vloeide mijn pen makkelijker verder naar woorden. Kortom, zelfs deze allereerste ‘belachelijke’ stap is een belangrijke. Volg je gevoel hierin.

1414766810075-2

Om het schrijven van een boek ondanks alle mogelijke tegenwerpingen die je kunt bedenken toch mogelijk te maken, stelde ik een honderdtal vragen op. Die wil ik beantwoord zien, voor ik of iemand anders aan een boek begint.

Wil je graag hulp bij de eerste stap van het schrijven van je boek? Vraag hier een gratis inspiratiegesprek aan.

Blijf je graag op de hoogte?

Schrijf je dan in voor mijn tweewekelijkse nieuwsbrief!

dit veld niet invullen s.v.p.