Hoort interviewen en voorafgaande research bij het schrijven van je boek?

31 mei 2023

Daar bestaan geen vaste regels voor. Hoewel ik je aanraad om je boek te doorspekken met opzoekwerk en eventueel enkele gesprekken met experts toe te voegen, ook al is dat laatste geen must.

Je eigen verhaal

Regelmatig begeleid ik auteurs die alleen hun eigen stem laten horen, soms aangevuld met ervaringen van klanten. Daar is niks mis mee. Verhalen, zeker persoonlijke verhalen, zorgen voor (h)erkenning en verbinding. De expertise komt helemaal uit de auteur zelf, wat een sterk en doorleefd boek kan opleveren. Je hebt geen academische achtergrond of grondige research nodig om er te mogen zijn. Wat telt, is dat je boek de lezer raakt, en dat die als vanzelf kan overwegen om een stap te zetten. Gewoon omdat het kan, omdat anderen je zijn voorgegaan, of omdat het juist voelt. 

Waarom geen en/en verhaal? 

Een persoonlijk boek, gebaseerd op waargebeurde verhalen en ervaringen, hoeft uiteraard geen bijkomende research of gesprekken uit te sluiten. Als je van plan bent om mensen te interviewen die meer ervaring hebben dan jou (wat ik beginnende auteurs vroeger weleens aanraadde), zou ik daar nog even mee wachten tot je zelf genoeg ervaring hebt op bepaalde domeinen.

Als je wel voldoende métier en vakkennis hebt en bijkomend nog enkele mensen interviewt die jou en je lezer kunnen helpen om de materie beter te begrijpen, kan ik je alleen maar aanmoedigen om die gesprekken in te plannen. Je weet nooit wat daar nog kan uitkomen. 

Ik maak het trouwens zelf regelmatig mee: uit interviews kunnen nieuwe klanten voortkomen. Een absolute meerwaarde dus? Laat je vooral niet afschrikken: de meeste mensen worden graag geïnterviewd, zeker als ze weten dat ze hun woorden zullen verschijnen in een boek. Maar er schuilt ook een addertje onder het gras: mensen zien hun woorden liefst verschijnen zoals ze die zelf in gedachten hebben. Interviews op een consistente manier integreren in je tekst is geen lachertje. Maar dat is voer voor een volgende blog. 

 

Wil je ondertussen polsen of interviews en research een plaats hebben in je volgende boekproject, aarzel dan niet om contact op te nemen met mij: https://calendly.com/verwee/30min

 

Met inspirerende groet,

  

  

 

 

 

Er zijn nog twee plekjes beschikbaar voor de retreat! Schrijf je in via deze link en maak de stap om echt voor jouw boek te gaan!

https://www.thepowerofbooks.be/the-power-of-finishing-your-book-2023

 

 

 

 

 

Blijf je graag op de hoogte?

Schrijf je dan in voor mijn tweewekelijkse nieuwsbrief!

dit veld niet invullen s.v.p.