Hoeveel tijd neemt een boek schrijven in beslag? Een realitycheck

19 nov 2018

Hoeveel tijd neemt een boek schrijven in beslag? Een realitycheck

Op een dag nam salescoach Kathleen Cools contact met me op. Kathleen is een gedreven sales trainer en vond dat het tijd was om haar kennis en ervaring over te brengen. Ze vroeg me haar te ondersteunen bij het schrijven van haar boek. Ze schreef zich in voor een Inspiratie Vipdag en het resultaat was dat de structuur voor haar boek vorm had gekregen. De Vipdag was voor haar de perfecte omkadering om samen alles op een rijtje te zetten, inspiratie en inzicht te vergaren. Enkele maanden later ging ze verder aan de slag tijdens een Schrijfweekend. Meteen aan een Schrijfweekend deelnemen zou voor haar te snel zijn geweest. Ze was hier nog niet klaar voor en het proces moest nog vorm krijgen.

Hoeveel tijd neemt een boek schrijven in beslag? Een realitycheck

Zodra het Schrijfweekend voorbij was, tekende ze in voor het zesmaandentraject dat erop volgde. Op die manier kon ik haar verder begeleiden bij het schrijven van haar boek en bij het vergroten van haar zichtbaarheid als salescoach aan de hand van haar boek. Kathleen liet niets aan het toeval over. Vol overgave stortte ze zich op het schrijven van haar boek.

Toen haar manuscript af was, vroeg ze een vijftal proeflezers om het te lezen en feedback te geven. Hieruit ontstonden nog een aantal mooie ideeën en aanvullingen en ook dit traject liep ze als een pro. Ze bezocht verschillende uitgevers om uit te zoeken wie voor haar de juiste was. Uiteindelijk bleek de beste match in haar eigen straat te wonen!

De uitgeverij nam de nodige tijd voor het boek (negen maanden). Een eerste snelle lezing, inhoudelijke correcties, taal- en stijlcorrecties, covervoorstel, opmaak van de binnenbladzijden: dit alles nam veel tijd in beslag. Hierover mopperen nogal wat auteurs, maar Kathleen opperde wijs: ‘Bij iedere correctie, nalezing, aanpassing… wordt mijn manuscript beter!’

Het zijn woorden die ik zelf vaak in de mond neem, maar ik hoor ze zelden uit de mond van auteurs, omdat ze te ongeduldig zijn om hun boek in de rekken te zien liggen. Ja, ik begrijp dit ook heel goed. Het schrijfproces neemt al veel tijd in beslag en zodra het manuscript af is, kan het niet snel genoeg gaan. Toch is haast meestal niet goed.

Onderwerp: Hoeveel tijd neemt een boek schrijven in beslag? Een realitycheck

Haar woorden maakten me diepgelukkig. Kathleen wist hoe belangrijk het was om voor je boekproces de tijd te nemen. Alle bijkomende troeven werden door haar naar waarde geschat, zoals: de zoektocht naar een gepaste uitgever, de bijkomende feedback (van veel kritische proeflezers), het nieuwe perspectief (na de gesprekken met de uitgever en de nalezers), het professionele netwerk dat ze zelf opbouwde, op basis van een uitgekiende doelgroep (de lezers), al dan niet in samenspraak met de uitgever.

Kathleen liet zich niet leiden door de drang naar ‘snel je eigen boek in handen houden’. Ze liet haar boek de tijd om te groeien, om helemaal consistent te worden. Het resultaat is dat ze heel trots is op haar boek, en dat haar reeds succesvolle carrière hierdoor nog verder openbloeit. Mee met de tijd en voor altijd.

Proficiat Kathleen!

P.S. Vraag je graag gratis een vrijblijvend gesprek aan? Klik hier

Blijf je graag op de hoogte?

Schrijf je dan in voor mijn tweewekelijkse nieuwsbrief!

dit veld niet invullen s.v.p.