Hoe schrijf je je eigen non-fictieboek? Drie auteurs helpen je op weg…

10 jul 2018

Hoe schrijf je je eigen non-fictieboek?

‘Laurence, hoe schrijf je je eigen non-fictie boek? Hoe begin je eraan? Welke boeken kan ik erover lezen?’ Vaak krijg ik deze vragen. Begrijpelijk is dat, het is zoveel leuker om je te laten inspireren door de ervaringen van een andere auteur.

Ik heb zelf ook de neiging om me eerst te pletter te lezen voor ik begin te schrijven. Het is een soort veiligheidsmarge die ik graag inbouw. Is dit uitstel van executie? Natuurlijk, maar wel met de troost dat dit mij zeker verder zal helpen.

Kortom, droom je van je eigen boek? En ben je op zoek naar boeken die je helpen om je schrijfproces nog even uit te stellen? Dan raad ik je graag deze boeken aan:

  1. Kristien Hemmerechts, Schrijven, kun je dat leren?

Dit boek van Hemmerechts leest uiterst vlot. Ze geeft vooral haar visie weer op de teksten van haar cursisten. “Je moet kleur bekennen” en “een schrijver die zich op de vlakte houdt, kan onmogelijk verwachten dat de lezer geraakt wordt”, proef je ook in dit boek.  (Lannoo Campus, 2016)

  1. Colum McCann, Brieven aan een jonge schrijver

Dit kleine boekje bestaat uit een vijftigtal korte brieven vol praktische adviezen. Het sprak me enorm aan door de humor, kennis en levenswijsheid die eruit sprankelen. “Lees, lees, lees. Het brein is een expansief vat. Je geest kan zoveel verstouwen. Hoe moeilijker het boek hoe beter. Hoe leniger je leest, hoe elastischer je eigen werk.”. (De Harmonie, 2017)

  1. Renate Dorrestein, Het geheim van de schrijver

Ik herlas onlangs haar boek waar ze niet één maar meerdere geheimen prijs geeft. Ze benadrukt veelvuldig de rol van de lezer ‘de enige bondgenoot van de schrijver’. En verder is ze ook niet bang zich te laten zien, en dit op haar bijzonder gevatte manier. Een boek voor wie wil schrijven, en vooral het schrijven nog even wil uitstellen door te lezen en te genieten! Ah, wat mis ik haar nu al … (Uitgeverij Contact 2000)

eigen boek

Hoe schrijf je je eigen non- fictie boek?

Waarom moet je deze boeken lezen?

Deze boeken werden stuk voor stuk geschreven voor beginnende schrijvers, door fictie-auteurs, die ook alle drie schrijfopleidingen geven/gaven (Renate Dorrestein). Deze auteurs bezitten een schat aan ervaring en dat proef je continu.

Nog een excuus, alle drie de auteurs leggen continu de nadruk op het belang van lezen voordat je begint te schrijven. “Maar als je wilt schrijven, ga dus lezen, aandachtig lezen. Zuig die teksten in je op”, Kristien Hemmerechts.

En mocht je verzwelgen in de excuses om echt te beginnen schrijven, dan kan je nog altijd mijn boek lezen ‘Geen excuses meer’. Daarin leg ik al je excuses bloot (die alle schrijvers herkennen) en ik reik je graag volgende schrijfstappen aan. Zodat je echt begint te schrijven,  Klik hier voor meer informatie

Ik wens je veel lees- en schrijfplezier toe!

Blijf je graag op de hoogte?

Schrijf je dan in voor mijn tweewekelijkse nieuwsbrief!

dit veld niet invullen s.v.p.