Hoe deblokkeer je writer’s block?

10 aug 2021

Je wil een boek schrijven, dat weet je al lang. Het zit ook echt in je, ergens onder je huid, in je DNA.

Je begint te schrijven en plots begint het te haperen. Je draait in cirkels rond, valt in herhaling. En je begint te twijfelen. Is dat boek schrijven wel iets voor jou?

Wat kan je eraan doen? Ik kan je veel tips geven, maar toch, hierbij mijn top drie!!

1) Waar blijf je hangen? Waar blijf je op botsen? Ga naar buiten, op straat of in de natuur, en raap op wat je opvalt (als het niet te groot is 😉 ) en probeer de link te leggen met je blokkade. Een steentje, pluim, kleur… Echt, het helpt je op een ander spoor.

2) Trek je stoute schoenen aan en plan enkele gesprekken met mensen die ook een gevoeligheid koesteren voor je onderwerp. Als je zegt dat je met je boek bezig bent en bespreekt waar je vastloopt, gaat de poort van Sesam gewillig open. Probeer maar…

Hoe deblokkeer je writer’s block?

3) De laatste is mijn lievelingstip. Lees! Zoek geen boeken uit je vakgebied, het zou je kunnen frustreren, want ‘alles is al gezegd en geschreven’. Nee, wat ik doe is zonder enige gène kranten en tijdschriften kopen, zoals Knack, Trends, Elsevier magazine, allerlei vakbladen, en de weekendkranten, die ook barsten van de magazines.

Zoek een plekje op waar je gewoonlijk niet leest of dat je een vakantiegevoel geeft. Mijn favoriet is de hangmat (ik geef toe, beter geschikt voor magazines dan kranten). Een stoel ernaast met schaar, pen en papier. Geniet van alle artikelen die je eruit kiest. Geen plan, geen doel, geen ‘moeten’ en geen selectie op basis van je thema. Gewoon waar je blik op valt. Ik kan het nooit inschatten, maar plots begint mijn brein te werken op een andere manier.

Door iets te lezen leg ik verbanden, die ik vaak niet doorheb, en schrijf ik als een bezetene. Het werkt vooral als ik mijn geest geruststel en niets forceer noch verwacht. Dan werkt plots de kruisbestuiving, de analogie, en maak ik creatieve sprongen. En die komen ongedwongen!

Proberen?

Mocht geen enkele van mijn 3 lievelingstips lukken, mag je altijd contact opnemen en help ik je verder via zoom. Voel vooral geen druk, geniet van je proces, ook als je vastloopt! Dat ben ik zelf ook nog aan het leren, want ik weet dat druk me afremt…

Hoe deblokkeer je writer’s block?

Blijf je graag op de hoogte?

Schrijf je dan in voor mijn tweewekelijkse nieuwsbrief!

dit veld niet invullen s.v.p.