Hoe begin je nu concreet met het schrijven van je boek?

28 aug 2015

Hoe begin je nu concreet met het schrijven van je boek?

Nu ik gestart ben met de begeleiding van de deelnemers aan het Schrijfweekend in oktober, wordt me steeds duidelijker hoe belangrijk een vooropgezette structuur van een boek is.

hoe begin ik eraan?Wat doe je met alle informatie die je in je boek wilt?

Zelf schreef ik ook een boek ‘Geen excuses meer’, en deze praktijkervaring hielp me ook om anderen op weg te zetten. Ik begon niet te schrijven vooraleer mijn inhoudstafel duidelijk was en ik me daar goed bij voelde. Planning is ontzettend belangrijk voor je begint te schrijven.

Geef alle elementen een plaats voor je aan je structuur begint

Dit is een aspect waar ik veel aandacht aan besteed tijdens een begeleiding. Het valt me op hoe weinig evident dit is voor de auteurs zelf. Zij kennen hun thema en willen uit de losse pols beginnen schrijven. Ze denken dat de structuur vanzelf komt, tijdens het schrijven. Helaas is dit helemaal niet zo.

Eerst een goede rode draad of concept

Een rode draad of een concept is specifiek voor iedere auteur. Telkens houden we rekening met drie elementen: doelgroep, eigen passies en sterktes, en de markt. Op basis van deze antwoorden vormen we samen een structuur of de backbone van een boek.images

Met je rode draad een structuur opbouwen

Met een juiste rode draad kan je een gedetailleerde structuur opbouwen (de inhoudstafel). In die structuur krijgen alle elementen een plaats. Daarna verzamel je al het materiaal dat je in je boek wilt. Dat wil zeggen zowel digitaal als papier en gesproken materiaal. Je stopt dit in een digitaal mapje of stalt het uit op tafel: artikels, research, interviews of uitgeschreven gesprekken.

Zelf heb je altijd de verkeerde bril op

Bij het schrijven van je concept en structuur moet je je laten bijstaan. Ik besefte dit ook zelf bij het schrijven van mijn boek. Toen ik het concept uitlegde aan een bijzondere schrijfster, merkte ze op: “Hier zit toch niemand op te wachten?”. En ze had het bij het rechte eind: ik had gekeken door mijn bril, niet door die van de lezers. Het is niet eenvoudig om in te schatten wat lezers al weten over een onderwerp en wat ze nog meer willen weten, als jij zelf helemaal ondergedompeld bent in een thema.

Bijkomend is voor jou alles duidelijk en evident, met alle achtergrondinformatie in je hoofd. Maar voor je lezers kan ‘jouw natuurlijke structuur’ chaotisch overkomen. Het vervelende is dat je dat zelf niet kan inschatten.

Wil je graag hulp bij het schrijven van je boek? Vraag hier een gratis inspiratiegesprek aan.

Blijf je graag op de hoogte?

Schrijf je dan in voor mijn tweewekelijkse nieuwsbrief!

dit veld niet invullen s.v.p.