Het Diamantprincipe: over de prijs van economisch succes voor gezondheid en geluk (Grace Rivellino)

30 mrt 2023

Het leven kan mooi zijn, wanneer puzzelstukken in elkaar schuiven. En dan is de tijd rijp om in actie te schieten.

 

We vonden elkaar tussen tweehonderd andere deelnemers…

Het was acht jaar geleden. Grace en ik volgden een event bij businesscoach Laura Babelioswki. De zaal zat afgeladen vol, met meer dan tweehonderd deelnemers. En toch…vonden wij elkaar! Laura daagde ons uit om onze ‘grootste droom te delen’. Ze voegde er nog aan toe: ‘zoek je diepste verlangen in jezelf en vertel het aan het publiek’. Mijn diepste verlangen…? Ze bedoelde het vanzelfsprekend op ‘businessgebied’. 

Ik gooide mijn grootste droom in dit publiek…

Ik trok mijn stoute schoenen aan en gooide mijn ‘droom’ op tafel: ik wilde het toekomstige auteurs gunnen om hun boek te schrijven op de meest exclusieve plekken. Zodat ze zich enkel op hun manuscript konden richten. De rest werd voor hen gedaan. En dat dus op een prachtige bestemming, die het schrijfproces op zich al inspireerde. Mijn gedachte erachter? Ga weg van de moeilijke situatie achter je bureau. Een auteur verliest zich daar vaak in onnodig getwijfel en getob. Ik bood dus de ‘ideale schrijfomgeving’ aan ter ondersteuning. Grace was helemaal niet van plan om een boek te schrijven. Ze had altijd de overtuiging, dat ze niet kon schrijven. En toch viel mijn droom in de smaak van Grace, zonder dat ik het wist. Het zaadje was geplant. En bleef ondergronds woeden…liefst zeven jaar lang!

Zeven jaar later belde Grace me terug…

Toen ze ontdekte dat ik mijn eerste ‘schrijfdroomweek’ zou organiseren, reageerde ze meteen. Zij wilde op haar beurt een ‘droom’ verwezenlijken: een boek! De gedachte liet haar niet los. Ze had tijd nodig om haar business scherp te stellen en de nodige financiële middelen bij elkaar te sprokkelen. Ze sprak haar verlangen wel voor de eerste keer hardop uit. Weliswaar niet voor een groot publiek, maar aan een uiterst geboeide toehoorder. Die toehoorder, dat was ik.

In de lente van 2021 zette ze het licht op het groen. Het financiële plaatje klopte en ze zag opnieuw een uitnodiging voor een ‘schrijfretraite’ voorbij komen. Grace contacteerde me opnieuw. En het toeval hielp ons nog een handje. Hoewel, bestaat toeval? Ze ontmoette op een netwerklunch collega-onderneemster Carla Ketelaer. Ze kwamen aan de praat aan dezelfde tafel en toen Grace over haar voornemen sprak om een boek te voltooien, deelde Carla haar goede ervaringen…met mij!

Een schrijfweek in Bouillon

Tijdens de VIP-dag in het programma bespraken we uitgebreid het thema van haar boek, tevens dat van haar leven. Met name over ‘topondernemers die hun succes duur betaalden met hun gezondheid en geluk.’ Voor persoonlijke ontwikkeling betoonden ze interesse noch tijd tot…ze de klop van de hamer kregen. Het lijstje was herkenbaar: van hartproblemen tot echtscheiding. Met andere woorden: hét moment waarop het leven zelf ingrijpt en je dwingt om te stoppen.

Ik bouwde met haar een structuur op tijdens de Vip-dag en sprak af op mijn volgende ‘schrijfweek’ in Bouillon. Daar kwam ze waarlijk uitgeteld aan, als gevolg van het huwelijksfeest van haar zus in Nederland.

Zoeken en tasten, persen, zwoegen en puffen…

Aanvankelijk werd het voor Grace zoeken en tasten. Persen, zwoegen en puffen zonder veel resultaat gedurende de eerste twee dagen. Tot ze na ons gesprek vanuit mijn coaching letterlijk en figuurlijk het licht zag. Er volgde een koppeling met de ‘diamant’ die in haar school. Ik ontdekte die ook in haar logo en zag de vele facetten die dienden aangescherpt worden om te komen tot een prachtige ‘diamant’. En de obstakels die daarvoor moeten overwonnen worden: van de mijn tot bij de juwelier. Een eenvoudig pad is het niet want vooraleer de schittering is bereikt, begint het bij hard labeur.

Eureka, ons aha-moment…de diamant en haar principes…

We werkten samen alle beelden uit die bij het begrip diamant hoorden en ik zag hoe Grace tijdens het proces opfleurde. Het gevoelige slijpwerk – om bij de verwerking van de diamant te blijven – kwam tot een goed einde en haar ideaalbeeld werd werkelijkheid.

Het is mooi om die evolutie zichzelf te zien voltooien. Aanvankelijk zie je het niet en plots kom je toch in een heerlijke flow terecht. Grace voelde zich gelukkig worden bij het uittekenen van haar ‘diamant’. Met andere woorden: ze ontdekte zichzelf tijdens het schrijfproces. Ik las het in haar verhalen die een enorme aantrekkingskracht ontwikkelden. De informatie werd gedragen, beeldend en krachtig. En haar manuscript stond grotendeels op punt na de Schrijfretreat. Tegelijk was er nog wat ‘schaafwerk’ nodig om de ‘diamant’ in alle glorie te laten blinken.

Dat behoort tot de taak van de uitgever. En die was snel gevonden! Bij Willems Uitgevers was men meteen heel enthousiast over zowel ‘beeld’ als ‘thema’. Raf Willems zag de titel ook meteen passen in deze chaotische tijd.

Wil je het boek kopen? Dat kan via deze link: https://boeken.cafe/boek/het-diamantprincipe/

Wat denk je? Ben je aan het broeden op een thema dat je nog niet helemaal hebt uitgeklaard? Je hebt niets te verliezen! Boek meteen een afspraak in mijn agenda voor een zoomgesprek: https://calendly.com/verwee/30min

Tot gauw?

Met inspirerende groet,

 

 

 

 

 

 

Blijf je graag op de hoogte?

Schrijf je dan in voor mijn tweewekelijkse nieuwsbrief!

dit veld niet invullen s.v.p.