Help, ik ben geen schrijver …

30 nov 2022

Vorige week was ik op een verjaardagsfeestje. Behalve de jarige kende ik er niemand.  Ik ging op een stoel zitten, keek rustig rond en een vriendelijke man met een guitige blik sprak mij aan. Wat mijn beroep was, wilde hij weten. 

Als mijn werk ter sprake komt – boekencoach voor professionals die een non-fictie boek willen schrijven, voor wie mij nog niet kent – blijkt het meestal de ideale ijsbreker. Andere mensen sloten zich bij ons aan en stelden volop vragen. 

  • Hoelang duurt het om een boek te schrijven?
  • Hoeveel schrijfuren moet je per dag voorzien?
  • Kun je werken en schrijven tegelijkertijd?
  • Is het beter om ’s ochtends te schrijven, en wat als je een avondmens bent? 
  • Ik kan moeilijk een volledige schrijfdag voorzien, mijn leven is nu al zo druk.

 

Mijn antwoord?

Uiteindelijk gaat het erom dat je op je gemak bent tijdens het schrijven. Dat je erop vertrouwt dat alles aanwezig is om een goed boek te maken. Dat je de veiligheid vindt om je diepste zielenroerselen aan het papier toe te vertrouwen. In de stilte dienen zich de juiste woorden en zinnen aan. Schrijfwerk wordt schrijfplezier.

In die flow help ik je verder met de ordening en de structuur van je tekst, zodat jij de creativiteit ongehinderd kunt laten stromen. 

 

 

Wat voor schrijver ben jij? 

Er bestaan veel theorieën en typologieën over auteurs. Dit zijn de meest voorkomende kenmerken:

  • De ‘dagelijkse’ schrijver zet elke dag iets op papier.
  • De ‘blokschrijver’ doet het in periodes van 1,5 à 2 uur.
  • De ‘dagschrijver’ kan hele dagen doorschrijven. 

Alle opties zijn goed, als ze kloppen met wie jij bent als auteur.

Er zijn maar weinig auteurs met wie ik samenwerk die in de mogelijkheid zijn om hele dagen na elkaar te schrijven. Ook jij bent wellicht een dagelijkse schrijver (zoals dagboekschrijvers) of een blokschrijver.

 

Wat is mijn advies om snel je non-fictie boek te schrijven?

Nadat je ordening en structuur op punt staan (zie dit als een soort broedperiode), vind ik het ideaal om lang te kunnen doorschrijven, in één worp als het ware.

Probeer je ‘kladversie’ zo snel mogelijk op papier te hebben. Eens die klaar is, kun je makkelijker in blok beginnen schrijven. De basisversie is klaar en je hebt intussen klaarheid in je manuscript. Je ziet het totale plaatje en je weet wat in het boek hoeft en wat niet (maar misschien wel in een volgend werk?). Dat levert in elk geval heel wat gemoedsrust op.

Het is meteen ook de belangrijkste reden waarom ik de jaarlijkse Top Schrijfretraite opzet: de tijd, de ruimte en de flow vinden om die eerste basisversie zo snel en efficiënt mogelijk op papier te krijgen, met mijn hulp.   

 

Wil je weten of een schrijfretraite iets voor jou is?   

Kriebelt het al langer om jouw expertise in een boek te gieten? 
Wil je eindelijk die droom van een boek waarmaken en naar huis gaan met een (zo goed als) afgewerkt manuscript? 

Laat het mij weten en stel me al jouw vragen in een verkennend gesprek. Boek hier een gesprek in.

Meer lezen over volgende schrijfretraite? Hier vind je er alles over. 

Met enthousiaste groet,

Laurence

 

P.S.  Ken je een auteur die ook gemotiveerd is om mee te gaan? Deel gerust dit artikel, dankjewel daarvoor! 


Blijf je graag op de hoogte?

Schrijf je dan in voor mijn tweewekelijkse nieuwsbrief!

dit veld niet invullen s.v.p.