Zoveel boekenbeurzen achter de rug, vaak met meer dan 150.000 bezoekers. Dat een groot aantal daarvan kwamen voor een selfie met één of andere bekende Vlaming of om een krabbel in hun boek te laten zetten door Rode Duivel Kevin De Bruyne doet niets af van de nog altijd levendige belangstelling voor boeken in alle vormen, kleuren en maten, en voor het geschreven woord en taal in het algemeen. Getuige daarvan ook het feit dat de recente taaltest van Radio 1 en De Standaard die peilde naar de vraag hoe “Vlaams” ons Nederlands is, door meer dan 200.000 mensen werd ingevuld.
Veel boekenliefhebbers hebben tijdens deze periode ongetwijfeld ook weer gedroomd van een eigen boek. Want, ook in het digitale tijdperk blijft de boekenwereld tot de verbeelding spreken. Slagen in iets wat voor veel mensen een droom blijft, je naam op een harde kaft zien staan en het geluid van de knisperende bladzijden horen.. het blijft doen dromen.
Als auteur krijg je autoriteit, niet alleen als je erin slaagt een roman te schrijven, maar zeker ook als je je unieke ideeën in een non-fictie boek verwoordt. Alleen blijken er tussen de droom van een eigen boek en de werkelijke realisatie ervan wetten in de weg te staan en praktische bezwaren, om nog maar eens de gevleugelde woorden van Elsschot te gebruiken. Maar dat hoeft niet zo te zijn. Een eigen boek op de markt brengen en dat als hefboom gebruiken naar meer business en een rijker leven, is voor iedereen weggelegd. Toch als je inziet, dat je ook daarvoor hulp kan inroepen. Meer bepaald van een schrijfcoach. Een schrijfcoach is voor een schrijver die met een boekproject bezig is, wat de caddy voor een golfer is. Iemand dus die pijntjes wegmasseert en de tassen draagt, maar vooral een echte vertrouwenspersoon. Een luisterend oor en een sparring-partner om mee te pingpongen.
Het is dan ook geen wonder dat caddies, die nochtans altijd in de schaduw staan, echte topsalarissen verdienen. Het Amerikaanse zakenblad Forbes onthulde onlangs dat de tien best betaalde caddies uit de golfsport – en dat zijn dus namen die zo goed als niemand kent – elk jaar tussen de 350.000 en de 700.000 dollar op hun bankrekening gestort krijgen. Uiteraard gebeurt dat niet enkel omdat ze de tassen en de clubs dragen, maar ook omdat ze tegen de golfers voor wie ze werken ongezouten hun mening durven zeggen, maar tegelijk ook omdat ze die golfers helpen met het opkrikken van hun zelfvertrouwen en mee erover te waken dat ze niet het slachtoffer worden van overdreven concentratie.
Schrijfcoaches doen precies hetzelfde voor de schrijvers met wie ze werken: hen wijzen op fouten en verkeerde inschattingen maar tegelijk toch hun zelfvertrouwen opkrikken, hen een luisterend oor bieden voor de problemen waarmee ze kampen, hen herinneren aan hun werkschema, hen op tijd en stond rust en ontspanning bezorgen, zodat ze niet verkrampt raken door deadlines en hen nuttige bijkomende informatie bezorgen. En wat niet onbelangrijk is: ze doen dat voor veel minder geld dan de caddies ontvangen bij het begeleiden van golfers. Het resultaat is dat schrijvers met een schrijfcoach net als golfers met hun caddy een “maatje” hebben, iemand die hen bijstaat als een vriend, maar ook hun prestaties naar een hoger niveau tilt.
Kortom, als je jouw boek volgend jaar op de een of andere boekenbeurs wil, kan je best nu al starten met je project en meteen ook gebruik maken van de diensten van een schrijfcoach. Je kan er op exact dezelfde manier je voordeel mee doen als golfers doen door met de juiste caddy samen te werken.
Geert Degrande