Hoe schrijf je een boek – een nieuwe start.

13 jun 2024

Hoe schrijf je een boek… Veertig jaar in het boekenvak heeft me daarover veel geleerd. Mijn ‘nieuwsgierigheidsknop’ staat altijd aan, mijn ‘schrapknop’ vaak uit – maar dat is een ander verhaal. Ooit was mijn website een verzamelplaats van al die opgedane kennis. Hoe geweldig iedereen het ook vond, steeds meer kreeg ik de vraag: “Laurence, hoe begin ik aan een boek?”.  Kortom, het werd duidelijk dat mijn website te veel leek op een Vlaamse koterij: een huis met talloze aanbouwsels waar bezoekers moesten zoeken naar de deurbel.

Dit kon zo niet verder. Ik voelde dat ik een nieuwe weg in moest slaan. Geen halfslachtige aanpassingen meer, maar een volledige herziening. Het was tijd voor een frisse start – een tabula rasa. Want net zoals een website moet ook een business duidelijk en doelgericht zijn. Lezers moeten meteen weten waar ze aan toe zijn en welke stappen ze moeten zetten om snel resultaat te boeken.

Een boek schrijven zonder tijdverspilling

Dus hier is het resultaat: een heldere, gestructureerde aanpak die je snel op weg helpt naar een succesvol boek.

Wat mij onderscheidt? Mijn focus op resultaat en het snel vinden van een uitgever. Geen tijdverspilling – elke minuut die je in je boek steekt, moet renderen.

Ja, die West-Vlaamse mentaliteit krijg ik er niet uit, ook al woon ik in Gent. Maar goed, hier is mijn ‘nieuw geformuleerd’ voorstel:

Ieder die een informatief boek wil, heeft vaak geen idee of er een boek zit in hen. En indien er een in zit, hoe eraan beginnen en het snel op de markt te brengen. 

Ik geef je een eerlijk en concreet antwoord. Indien een boek in je zit, help ik je één op één op een doordachte en efficiënte manier van je eerste idee tot manuscript zodat je door kan schrijven, en nooit het gevoel hebt er alleen voor te staan. 

Alle auteurs in spe vinden snel en gemakkelijk een enthousiaste uitgever en zetten zich – nog meer – op de kaart als expert. 

Om die stelling waar te maken, heb ik drie grote stappen gecreëerd. Bij iedere stap voorzag ik ook een gratis e-book die je op weg helpt in die voorbereidende fase.

Hoe schrijf je een boek? Met deze 3 stappen ben je snel op weg.

KickStart: Verhelder je idee, verken je potentiële lezers, zet je centrale boodschap op punt en breng je meteen structuur aan. Bij deze stap voorzag ik ook het e-book: de 3 gouden sleutels

Finish: Schrijf je boek met mijn hulp als schrijfcoach, op een manier die bij jou past.
Van de eerste letter tot het afgewerkt manuscript, klaar voor uitgeverij. Bij deze stap voorzag ik het gratis e-book: de weg. Kijk ook naar de vlekken onderweg .. de weg blijft spannend. 

ShowTime: Samen vinden we de geschikte uitgever. Maak je boek bekend aan de wereld. Lanceer het, promoot het, verkoop het en … pak het podium! Bij deze stap voorzag ik enkele bijkomende motiverende en inspirerende filmpjes die je verder op weg helpen naar de pers . Wie voelt zich geroepen om verder te lezen? Voor wie is het?  Voor iedereen die snel een boek op de markt wilt brengen.

Wie voelt zicht geroepen om te beginnen schrijven?

Vaak werk ik samen met innovatieve ondernemers, coaches, experten, wereldverbeteraars, creatieve generalisten … met tal van goede ideeën, maar die vastlopen op het in de praktijk brengen van hun boek. Dit terwijl een boek uitbrengen effectief een nieuwe wind of extra boost kan geven aan hun carrière!

Hierna krijg je de stappen met iets meer informatie zodat je snel weet waar je aan toe bent:

KickStart: De structuur van je boek op één dag

Voel je dat een boek in jou zit én wil je er graag vaart achter steken?
Geen tijd of zin in een langer traject?
Dan is de KickStart dag iets voor jou! Samen met jou werken we één-op-één de structuur (inhoudsopgave) van je boek uit én bekijken we hoe je dit succesvol kan positioneren in de markt.

Waarom een dag besteden aan je structuur? Ik zie de structuur als de belangrijkste eerste stap. Het is de ruggengraat van je boek. Zonder sterke structuur, noch helder doel, geen goed boek.

Pas vanuit een krachtige structuur kan je beginnen schrijven aan je non-fictieboek. Zie deze dag als de ideale kickstart voor je boek en bedrijf. Telkens opnieuw stel ik vast dat een ervaren sparringpartner naast je, zorgt dat je snel tot resultaat komt. Tijdens deze KickStart dag op maat gaan we samen één-op-één aan de slag!

Je zit niet langer alleen in rondjes te denken over je boek. We’re in this together! We bestuderen samen je ideale doelgroep. Wie wil je boek lezen? We bekijken je sterktes als auteur én als ondernemer. Wat maakt jou uniek in deze sector? We distilleren je belangrijkste boodschap zodat die uniek is en aanslaat in de markt. We maken samen de inhoud op van je boek (de structuur). We bestuderen op welke manier het een maximaal effect kan hebben op de markt waar je je bevindt.

Finish: Een snel en efficiënt persoonlijk schrijftraject

Je ziet het al helemaal voor je. Je signeert je boek in een boekhandel.
Je krijgt amper tijd om naar adem te happen, of de volgende lezer staat al klaar met hoopvolle blik en boek in de handen voor je handtekening. Het enige wat je nu nog te wachten staat is… het schrijven natuurlijk! Maar hoe doe je dat precies wanneer je geen Shakespeare bent?

Tijdens het Finish-vervolgtraject begeleid ik je zes maanden bij het schrijven van je manuscript.
Ik neem het stelselmatig met jou door tot op het einde, en tweewekelijks hebben we contact voor feedback. Samen leggen we alle data vast in onze agenda’s, zodat je een tikkeltje externe druk voelt om er vaart achter te steken. Daarnaast krijg je alle noodzakelijke info die hoort bij het schrijven van je boek én non stop persoonlijke feedback zodat je er nooit meer alleen voor staat. Bye bye writers block! Voor wie is het? Voor iedereen die de KickStart dag volgde waarbij we samen de structuur van je boek hebben vastgelegd.

Kan je effectief op zes maanden een boek schrijven? Is dat niet te kort?

Uiteraard bestaat een boek uit vele versies. Maar ik hou ervan de allereerste versie (de kladversie voor de perfectionisten onder ons) snel uit te schrijven, zodat alle gedachten snel op papier staan. Deze versie kan nog sneller …

hoe schrijf je een boek

Wat als je nadien geen uitgever zou vinden?
Hoe zorg je ervoor dat dit geen tijdsverlies is?

Tot nu toe werden alle boeken die ik begeleidde uitgegeven. Tijdens de KickStart dag bekeken we al enkele opties. En als je het wil, kan je nadien ook opteren voor de bijkomende ShowTime zodat je dankzij je boek en strategisch communicatieplan de juiste klanten aantrekt. Je kan niet geloven hoeveel interessante opportuniteiten en samenwerkingen zich aanbieden. Waarom zou je nog wachten? De stap zetten naar een eigen boek is niet zo moeilijk en kan enorm veel opbrengen.

Maar wat als je geen bestseller schrijft?
Dan is het in eerste instantie misschien geen handenvol geld, maar toch een extra portie erkenning, herkenning én de richtingaanwijzers op een pad naar meer business. Daarnaast word jij ook deel van een exclusief clubje: de boekenschrijvers. Besef dat mensen die een eigen boek schrijven én publiceren tot een zeldzaam ras behoren: slechts 1% van de bevolking maakt de droom van een eigen boek waar. Daar hoor jij dan ook bij! Twijfel je nog?
Ik blijf tijdens de Finish ook continu bereikbaar, zodat je nooit het excuus hebt, niet verder te kunnen. 😉

ShowTime: Droom je ervan om als erkend auteur te worden gevraagd als spreker?

Wanneer je je unieke ideeën helder kan verwoorden in een non-fictie boek, verhoogt je autoriteit.
Mensen willen plots écht horen wat je te zeggen hebt. Alleen blijken er tussen die boekendroom en de werkelijke realisatie ervan praktische bezwaren in de weg te staan… Toch hoeven we Elsschot hier niet in te volgen!

hoe schrijf je een boek


Hoe je boek als hefboom gebruiken voor méér business en een rijker leven?

Schakel wat hulp in! Een echte ervaren vertrouwenspersoon. Een luisterend oor en een sparring-partner. In deze fase horen 2 modules   Het vinden van de geschikte uitgever (1), het laten publiceren van je boek én de efficiënte marketing (2) die hoort bij het publiceren en bekendmaken van je boek.

1. Samen vinden we altijd de juiste uitgever voor je boek!

Terwijl je aan het schrijven bent, gaan we samen op zoek naar mogelijke uitgevers, zodat je boek de weg vindt naar de boekhandel, als je dat wenst. Alle geschreven boeken waar ik aan meewerkte werden uitgegeven door klassieke uitgeverijen als Uitgeverij Garant, Die Keure, Witsand uitgeverij, Uitgeverij Pelckmans, Willems Uitgevers of Lannoo Campus.

Uiteraard krijg je ook alle nodige informatie en contactpersonen indien je je boek zelf wilt publiceren, onder een vorm van self-publishing.

2. Hoe kan je op een efficiënte manier starten met de promotie van je boek?

Bij het persoonlijk boektraject met marketing, hoort ook een specifieke, bewezen aanpak voor branding en promo zodat je boek verder kan leven. Want jij hebt je boek niet zomaar geschreven voor de sport. Het plan was om met dat boek jezelf en je ideeën definitief op de kaart zetten. Je zou in de kijker staan, de juiste klanten aantrekken voor je business. Interessante opportuniteiten en samenwerkingen zouden zich aanbieden. Toch?

Hoe help ik jou?

Samen met Anouck Meier (Content rebel bij Ampersand) ontwikkelde ik een omvattende online en offline module speciaal voor auteurs zoals jij. We bundelen bijna 60 jaar aan expertise in marketing en communicatie. Je leert hoe je je boek kan laten verder leven. En je krijgt één duidelijk systeem, een plan dat je een duidelijk overzicht geeft voor de komende maanden (en zelfs jaren).

De online modules gaan gepaard met offline aanvullende coachingsessies. Deze kan je rechtstreeks inplannen in mijn agenda wanneer je hier nood aan hebt.

Wat maakt deze module zo interessant voor jou?

Alles keurig op één plek: De bundeling van twee unieke expertises: grondige kennis en ervaring in het boekenvak en de meest up-to-date strategieën en technieken in de digitale marketing.

Alleen de essentie : Zie het als jouw persoonlijke noise filter. Gedaan met zelf de speld in de digitale hooiberg zoeken.

Op jouw maat dankzij persoonlijke coaching: Je krijgt 2 keer de kans om je oefeningen voor te leggen en te bespreken. Op deze manier wordt je plan meteen concreet.

Dont believe the hype: Je ontvangt een blijvende stabiele basis. Een perspectief op the big picture én op lange termijn. Je leert de basis van het communicatievak waarop je je kan blijven baseren.

Concreet en werkbaar: Je krijgt een concreet en werkbaar stappenplan waarmee je eindelijk de vruchten kan plukken van het harde werk dat je in je boek stopte. Je krijgt precies wat je nodig hebt om door de bomen het bos te zien.

Allemaal in één gebald en makkelijk te implementeren systeem, jouw shortcut richting een succesvol boek én een succesvolle business. Hoeft het gezegd hoeveel tijd je hiermee kan winnen?

Deze 3 stappen om snel te komen tot je uitgegeven boek dat succesvol is op de markt. Lets be honest, je ideale ‘visiteboekje’ dat ook nog verkocht wordt in de boekhandel en je regelmatig kan signeren.. de ultieme droom van iedere auteur. Ik sta klaar om je hierin bij te staan!

Ben jij er klaar voor? Boek snel een afspraak in en ik help je op weg

Tot gauw?

Blijf je graag op de hoogte?

Schrijf je dan in voor mijn tweewekelijkse nieuwsbrief!

dit veld niet invullen s.v.p.