De drie belangrijkste punten die je leert door je eigen boek te schrijven

30 mei 2016

De drie belangrijkste punten die je leert door je eigen boek te schrijven

Een eigen boek schrijven is iets totaal anders dan datgene waarmee ik daarvoor bezig was. Dertig jaar heb ik ervaring in de uitgeverswereld, met boek- en marketingbegeleiding, maar plots was ik weer een beginner. Een boek schrijven was voor mij een volledig nieuw avontuur. Ik vergelijk het schrijven van een boek graag met het maken van een reis.

Ik heb veel reizen op mijn palmares, maar het echte beloofde land lag niet daar waar ik het zou verwachten. Aan mijn eigen bureau maakte ik eigenlijk de reis van mijn leven. Wat leerde ik door deze stap? Drie sleutels die jij ook kunt meenemen op je pad:

  • Ik voelde aan den lijve hoe kwetsbaar een manuscript is als het af is. Het is dubbel: je voelt je leeg en gelukkig tegelijkertijd. Misschien voel je je wat verloren, of verlies je overzicht. Een medereiziger is op zo’n moment een zegen, er samen over spreken een godsgeschenk!
  • Ik hamer altijd op een sterke structuur bij mijn cliënten en merkte nu zelf hoezeer mijn structuur me recht hield, doorheen het hele proces. Op ieder moment wist ik waar ik was, en hoe ver ik nog moest gaan. Vergelijk het met een landkaart als je op stap bent.
  • Je hoeft niet alle stappen alleen te doen. Schrijven doe je alleen, hoewel ook niet de hele tijd. Ik zocht hulp, veel hulp zelfs, en dat stimuleerde me telkens om andere kanten van mezelf en mijn boek te ontdekken. Misschien is het een beetje zoals het ontdekken van leuke restaurantjes, dankzij een leuke ontmoeting op reis. Je kan alles alleen ontdekken, maar nu en dan een inspirerende ontmoeting maakte mijn reis fijner en vooral: verrijkender.

Geen excuses meer

Kortom, op het einde van het jaar je boek laten verschijnen en je thuiskomst vieren is geen sprookje! Ik beken dat ik graag reis. De reis die me de grootste indruk naliet, is met stip deze laatste reis naar mijn eigen boek.

Het is bijna vakantie: heb jij ook zin in deze reis naar binnen, met je eigen boek?

Kun je hulp gebruiken bij het schrijven van je boek? Vraag hier een gratis inspiratiegesprek aan.

Blijf je graag op de hoogte?

Schrijf je dan in voor mijn tweewekelijkse nieuwsbrief!

dit veld niet invullen s.v.p.