Lezingen als belangrijkste bron van zichtbaarheid
Misschien hoopte je stiekem dat je boekproces zou eindigen na het schrijven, wanneer je eindelijk het gedrukte exemplaar van je boek in handen hield?
Zo werkt het helaas niet.
Je moet nog een belangrijke stap zetten, en dat is de stap naar continuïteit
Jijzelf bent verantwoordelijk voor het verdere leven, het groeien en bloeien van je boek, al dan niet in samenwerking met een uitgever.
Het is een boeiende weg, jezelf zichtbaar maken. Jammer genoeg bestaat er geen wonderformule voor: ieder ondernemer wordt uitgedaagd om voor zichzelf uit te maken wat voor hem of haar nodig is en werkt.
Zodra je beslist om jezelf zichtbaar te maken, is er geen weg terug
Geloof je dat er leeuwen klaarstaan om je te verscheuren? Dat is niet zo. Het zijn slechts waarschuwingen van ons eeuwenoude brein, reële gevaren zijn er nu niet meer. Wees je daarvan bewust, en reduceer de angst tot wat hij is: een restant uit vroegere tijden, toen er nog échte bedreigingen bestonden.
“Waarom heb je last van doodsangst tijdens het schrijven? Toch omdat je wil dat het boek naar buiten gaat, geschonken wordt aan anderen? Het is een diep gevoel van schenken, van offeren, jezelf weggeven.”
– Uit een interview met Gustaaf Peek en Connie Palmen in DM –
Heb jij ook de neiging om jezelf vreselijke dingen wijs te maken?
Zoals het idee dat, wanneer je je kwetsbaar opstelt, je jezelf ‘voor de leeuwen gooit’?
Dat klopt ook, tenminste voor ons primitieve brein. We zijn van oudsher voorgeprogrammeerd op overleven. Als we geconfronteerd worden met een nieuwe, uitdagende situatie waarover we geen controle hebben, voelt het alsof we ieder moment kunnen worden aangevallen. ‘Effectief, ons brein evolueerde niet mee. Het duurt zo’n 100.000 jaar voor de evolutie zich manifesteert in onze genen. En dat is nog een optimistische schatting’, zegt Mark Nelissen, professor emeritus in de gedragsbiologie aan de Universiteit Antwerpen.
Psycholoog Bram Vervliet, die onderzoek doet naar angst, ontdekte dat mensen vroeger meer bereid waren om een zekere mate van oncontroleerbaarheid te accepteren. Ze waren sneller bereid om zich ‘over te geven’ aan een situatie. Door de voortschrijdende technologie en medische doorbraken namen de mogelijkheden tot controleren toe. Hierdoor zijn we ervan overtuigd dat we ons lot steeds meer in eigen handen kunnen nemen. We zijn echte controlefreaks geworden. En dat heeft een erg negatieve invloed op onze weerbaarheid en flexibiliteit.
Dit alles mag ons echter niet in de weg staan om desondanks onze eigen leeuwen te temmen en zelf onze boodschap te verkondigen. Altijd welkom op de Schrijfworkshop. Zit er een (non-fictie) boek in jou?