Bij het ontstaan van trends ontstaan ook altijd tegentrends. Naarmate kinderen steeds meer met tablets spelen, zie je ze ook – daarbij geholpen door de ouders die zich vragen stellen bij de snel om zich heen grijpende digitalisering – teruggrijpen naar klassiek speelgoed. Naarmate alles steeds sneller gaat, krijgt ook de slow-beweging meer voet aan de grond, met onder meer slow cooking, slow travelling en slow reading.
En naarmate de verkleutering om zich heen grijpt – op zaterdag 12 april was het einde van de relatie tussen het showbizzkoppel Joy Anna Thielemans en Bartel Van Riet voorpaginanieuws – is er ook meer nood aan verdieping, reflectie en stilstaan bij zaken die er echt toe doen.
Naarmate we steeds vaker proberen om boodschappen te verpakken in 140 tekens, groeit ook de behoefte om zaken meer uit te diepen, om meer achtergrond te schetsen. Steeds meer mensen beseffen dat de balans te ver aan het doorslaan is en dat een sensationele titel bij een artikel in de hoop op een zo hoog mogelijke CTR (click through rate) niet alleenzaligmakend is.
Nogal wat coaches, trainers, ondernemers en managers lopen rond met het plan om een boek te schrijven. Maar ze blijven daarin steken, omdat ze opzien tegen het commercialiseren van hun boek. Of omdat ze bij uitgeverijen geen kans krijgen.
Conservatief versus vernieuwend businessmodel
De traditionele uitgevers in Vlaanderen hanteren nog altijd een conservatief businessmodel. Ze mikken op de bekendheid van een programma of een persoonlijkheid om veel boeken te verkopen, maar doen dat enkel via de boekhandel en via hun websites.
Ondertussen missen ze de trein van de “nieuwe” geconnecteerde wereld. Nochtans heeft wat gebeurd is in de muziekindustrie aangetoond dat ook het traditionele uitgeversmodel eindig is. Daarom profileert Yin Books zich als specialist in self-publishing. We helpen ondernemers, coaches, adviseurs en managers hun boek in de markt zetten als hefboom naar meer business en meer aandacht. Omdat het eigenlijke schrijven voor veel mensen die graag een boek willen uitbrengen nog altijd een moeilijke kruisweg is, ondersteunen we hen niet enkel in dit schrijftraject maar hebben we ook ervaren redacteurs en ghostwriters om hen daarbij te helpen.
Uniek samenspel
Het alternatieve businessmodel van The Power of Books biedt potentiële auteurs de kans om hun boek te maken, er het juiste doelpubliek mee te bereiken en er ook voor te zorgen dat ze er daadwerkelijk iets aan verdienen, zonder dat de uitgeverij met het leeuwendeel van de opbrengst gaat lopen. We zijn ervan overtuigd dat dit model de auteurs beter vergoedt, de auteur in contact brengt met gelijkgestemden in heel de wereld en ook voor een veel betere distributie zorgt dan bij traditionele uitgeverijen. Boeken moeten in de toekomst worden “georganiseerd” volgens een ander model dan het huidige. Voor alle potentiële auteurs zijn ze in de eerste plaats een middel om een hoger doel te bereiken. Maar in het traditionele businessmodel van de uitgeverijen, is het gewoon niet haalbaar om dat middel te kunnen inzetten. Bij The Power of Books kan het wel dankzij de specifieke aanpak.
Geert Degrande