De soloreis van een non-fictie auteur: 9 tips om je gevoel van eenzaamheid te verdrijven bij het schrijven van je boek

1 aug 2024

Je hebt besloten om deze vakantie aan je boek te werken. Na een veelbelovende start zit je echter vast bij je laatste blad. Het schrijven van je non-fictie boek is een reis vol opwinding en uitdagingen. Terwijl je jezelf onderdompelt in onderzoek, schrijfsessies en het vormgeven van je ideeën, kan een gevoel van eenzaamheid je onverwachts besluipen.

Je bent niet de enige die dit ervaart. Veel auteurs worstelen met deze gevoelens, vooral tijdens hun eerste grote schrijfproject. Daarom geef ik je enkele tips om je vervelend gevoel te overwinnen en .. wie weet, je schrijfreis bevredigend te maken.

1. Plan een schrijfroutine met leuke contacten tussendoor

Een consistente schrijfroutine helpt je gefocust te blijven, maar het is ook belangrijk om sociale interacties in te plannen. Maak tijd vrij voor koffiepauzes met vrienden, korte telefoongesprekken of wandelingen buiten. Deze momenten van verbinding kunnen je opladen en de eenzaamheid verlichten.

2. Zoek een schrijfmaatje of online schrijfgroep

Een schrijfmaatje kan een waardevolle bondgenoot zijn. Je kunt elkaar motiveren, verantwoording afleggen en samen schrijfsessies plannen. Zelfs als jullie elkaar alleen maar virtueel ontmoeten, kan deze samenwerking een groot verschil maken.

3. Werk in een inspirerende omgeving

Soms helpt het om je schrijfplek te veranderen. Schrijf in een café, bibliotheek of een park. De aanwezigheid van andere mensen, zelfs vreemden, kan je creativiteit stimuleren.

4. Stel realistische doelen

Zet je structuur in om kleine, haalbare doelen te halen. Een ondertitel of kort hoofdstukje afwerken kan je een gevoel van vooruitgang en voldoening geven.

5. Vier je successen

Vier elke mijlpaal, hoe klein ook, om jezelf gemotiveerd te houden. Wees hierin creatief en denk aan een speciale traktatie na het schrijven van een hoofdstuk tot een dagje vrij na het schrijven van een moeilijk stuk om iets leuks te doen. En doe het niet alleen, gedeelde vreugde…

6. Zelfzorg en mindfulness

Zelfzorg is cruciaal tijdens het schrijven. Zorg voor voldoende slaap, gezonde voeding en regelmatige lichaamsbeweging. Mindfulness-praktijken zoals meditatie en journaling kunnen helpen om je geest helder en je emoties in balans te houden. Bij mij helpt journaling enorm, net om af te schrijven wat er niet bij hoort, zoals vervelende emoties, blokkades en zaken waar ik het moeilijk mee heb. Later heb ik meer het gevoel met een propere lei te schrijven.

7. Zoek professionele begeleiding

Als de eenzaamheid overweldigend wordt, overweeg dan professionele hulp. Een mentor of schrijfcoach kan niet alleen helpen met je schrijfproces, maar ook emotionele steun bieden. Je gelooft nooit welke verhalen ik al meemaakte, maar misschien is dat voer voor een volgende blog. Bij iedereen nemen op een bepaald moment emoties het roer over. Geen enkel probleem, kies ervoor om dat niet al te lang te laten duren.

8. Deel je vooruitgang en uitdagingen

Gebruik sociale media en blogs om je schrijfreis te documenteren, als kort ontspanningsmomentje.

9. Blijf jezelf herinneren waarom je dit boek schrijft

Mijn allerbeste tip hou ik voor het laatst. Wat is je drijfveer? Wat wil je bereiken en wie wil je helpen met je boek? Door je te focussen op je passie en doel, kun je je gevoel van eenzaamheid omzetten in een diepere connectie met je werk en je toekomstige lezers. Denk aan wie je niet helpt door je boek niet te schrijven.

Kortom, door proactief stappen te ondernemen om verbinding te zoeken, jezelf te verzorgen en je vooruitgang te vieren, kun je deze eenzame uitdaging sneller overwinnen. Verrijk je schrijfavontuur en geniet van het proces van het creëren van iets unieks en waardevols. Jouw boek om de wereld een beetje beter te maken.

Veel succes,

www.thepowerofbooks.be
laurence@thepowerofbooks.be

P.S. En mocht je toch te lang blijven haperen, dan weet je me te vinden via deze link voor een gratis gesprek dat je er weer even door helpt.

Blijf je graag op de hoogte?

Schrijf je dan in voor mijn tweewekelijkse nieuwsbrief!

dit veld niet invullen s.v.p.