De rijkdom van vele verweven verhalen: Lessen van Chimamanda Ngozi Adichie

22 feb 2024

TED talk

Deze TED-talk heeft me al een paar keer weten te boeien. De laatste keer was tijdens een inspirerende tweedaagse over het weven van verhalen, genaamd Wonderzaam. Later wil ik er nog een volgende blog over schrijven, maar dat is een ander verhaal.

Wat me keer op keer raakt, is de veelheid aan thema’s die in deze talk worden aangesneden. Telkens als ik erover schrijf, heb ik het gevoel dat ik Adichie tekort doe.

Deze keer viel me tijdens het luisteren van deze krachtige talk op hoe belangrijk het is om verschillende verhalen met elkaar te verweven, in tegenstelling tot het vasthouden aan slechts één verhaal. Adichie benadrukt hoe het vertellen van slechts één verhaal de waardigheid ontneemt, terwijl het verweven van meerdere verhalen die waardigheid juist herstelt.

Waardigheid in Woorden

Het woord ‘waardigheid’ dat ze gebruikt, raakte me diep. Ik moest denken aan de vele bedrijfsboeken die ik heb gemaakt in een vorig hoofdstuk van mijn leven. In het bijzonder herinnerde ik me de twee (in 3 talen, dus 6 boeken;) uitgebreide bedrijfsboeken die ik voor Besix heb gemaakt. Tijdens het interviewen van de ingenieurs die verantwoordelijk waren voor de bouwprojecten, merkte ik op dat de meest boeiende ingenieurs niet alleen technisch begaafd waren, maar ook een commerciële inslag hadden en een passie voor architectuur.

Hier verbind ik de inzichten van Adichie met de vele menselijke aspecten die auteurs tot leven brengen in hun boeken. Ik denk bijvoorbeeld aan wijlen Werner Dekkers, een ingenieur met veelzijdige talenten wiens bijdrage de boeken verrijkte en meer diepgang gaf. Het koppelen van waardigheid aan de rijkdom van verhalen en diversiteit spreekt me enorm aan.

Deze TED-talk gaat natuurlijk veel verder en behandelt nog veel meer diepgaande thema’s. Zeker een aanrader!

Het Weefsel van Woorden: Hoe Verschillende Verhalen Samenkomen

Ik zou nog veel meer verhalen kunnen delen over hoe auteurs verschillende talenten combineren om hun boeken onvergetelijk te maken. Daarom geloof ik ook dat veel auteurs meerdere boeken in zich hebben en ik help hen graag bij het starten met één boek, met de belofte van volgende in de toekomst ;).

Bekijk de TED talk

Talenten en Tegendraadsheid

En dan heb ik het nog niet gehad over de uniciteit van jouw boek en boodschap. Jouw verhaal is niet te kopiëren, omdat niemand anders dezelfde talenten, ervaring en kennis en waardigheid bezit als jij als auteur.

met warme en waardige groet,
Laurence

P.S. Voel je je geroepen om een eerste stap te zetten naar je boek? Herken je je ook in de multitude van talenten en vele verhalen die je in je draagt? Vraag je je soms af op welke manier je vele verhalen tot één verhaal samen kunnen komen? Plan een gratis inspiratiesessie in!

Blijf je graag op de hoogte?

Schrijf je dan in voor mijn tweewekelijkse nieuwsbrief!

dit veld niet invullen s.v.p.