De gouden schrijftip

26 mei 2017

De gouden schrijftip. Bij de schrijfmethode die ik geef en alle mogelijke tips die mijn cursisten kunnen toepassen om makkelijker te schrijven, steekt er telkens eentje de kop op.

Ik schrijf er graag over omdat ik nu, na een schrijfweekend, opnieuw heb meegemaakt hoeveel mijn cursisten aan deze tip hebben.

Het is een tip die mij continu begeleidt bij ieder schrijfproces.

Zelf was dat ook by far, de tip die me meest nabij was bij het schrijven van mijn boek. En die is …

Alles wat je schrijft is een kladversie

 Een kladversie – of oefenversie of testversie – geeft je de vrijheid om helemaal in je creatieve proces of creatieve flow te duiken, en je voornamelijk op de inhoud te concentreren.

Laat je niet afleiden door zinnen die nog niet echt lopen of door punten en komma’s die niet op de juiste plaats staan. Begin pas met te herschrijven als de eerste versie van je manuscript helemaal klaar is. Schrijf dus eerst alle hoofdstukken uit, zodat alle inhoud die je in het boek wil steken er ook in staat.

Go with the flow

Stel jezelf tijdens het schrijven niet te veel vragen. Wat denkt de lezer daarvan? Hoe kan ik dit nog anders schrijven? Bestaat er nog een beter woord? Wie schreef daar nu weer een goed boek over? Laat je niet vangen door deze gevaarlijke tijdsdieven. Schrijf letterlijk op wat je zoekt (en duid dat aan in een andere kleur bijvoorbeeld) en houd deze bemerkingen en vragen voor een volgende versie.

Als je jezelf goed hebt ingeprent dat het echt wel een kladversie is waar je in eerste instantie aan werkt, zal je automatisch al minder vragen stellen. Het is helemaal niet erg dat er nog wat stijlfouten, onduidelijkheden of herhalingen in zitten. Het gaat immers echt om een kladversie. Een prototype als het ware dat niet buiten de fabrieksmuren zal komen. Deze attitude zorgt er ook voor dat schrijven een plezier blijft. De druk om het meteen helemaal goed te doen valt immers weg. Go with the flow. Als de inhoud vlot op papier komt, is de vorm iets voor later.

De gouden schrijftip

Jezelf inprenten dat je werkt aan een testversie is voor iedereen aan te bevelen. Maar vooral als je een pietje precies bent die meestal drie zinnen schrijft om ze meteen te corrigeren en vervolgens weer twee zinnen pent waaruit je dan drie woorden schrapt, zal je veel aan deze attitude hebben.

Schrijven is schrappen

Je bent natuurlijk vertrouwd met de schrijverswijsheid die zegt dat schrijven schrappen is. Maar om te kunnen schrappen moet je dus eerst schrijven. Daarom geef ik je de gouden tip om niet op de muze te wachten. Schrijf en blijf schrijven. Dan beleef je er ook echt plezier aan, want het gaat goed vooruit. Als de kladversie eenmaal af is, komt dan wel het finetunen. Als je deze tip in de praktijk toepast zal je veel sneller klaar zijn met een boek dan je zelf ooit voor mogelijk had gehouden.

“Ik heb nooit inspiratie. Dit is een vak. Ga zitten, pak een pen, en begin te schrijven” – Jeroen Brouwers

Zet je ook graag je eerste schrijfstappen aan de hand van een goed uitgekiende en gemakkelijke schrijfmethode? Neem contact op: laurence@www.thepowerofbooks.be

Blijf je graag op de hoogte?

Schrijf je dan in voor mijn tweewekelijkse nieuwsbrief!

dit veld niet invullen s.v.p.