De avontuurlijke route van je manuscript

27 okt 2022

‘Laurence, als je op deze manier blijft dansen, zal elke Cubaan je laten staan op de dansvloer.

Lisette Herrera, mijn Cubaanse danslerares, wikte haar woorden niet toen ze me de salsa zag dansen. Ze zag wel dat de muziek me raakte en een vakantiegevoel in me wakker maakte dat me ontspannen deed heupwiegen, maar daarom dans je nog geen salsa. En dat riep ze nu door de zaal.

Ik schrok me rot en raakte helemaal uit mijn ritme, uit mijn droom, uit mijn vakantiegevoel. Lisette had me niet alleen wakker geschud maar ook een schrikbeeld voorgespiegeld: midden op de dansvloer in de steek gelaten worden door een vaardige danser.

Salsa was oorspronkelijk een straatdans, bedoeld om alleen te dansen. Zo voelde ik het ook aan. Het ritme zat in mijn oren, in mijn hoofd, in mijn lijf, maar met mijn danspartner hield ik te weinig rekening. Zodra ik met iemand danste die iets anders hoorde en voelde, had ik de neiging om zelf te leiden, zoals de muziek mij dicteerde. Ik was me daar zelfs niet echt bewust van. Mijn danspartners des te meer, vrees ik 🤭

Ik had dus nog veel te leren, en af te leren, wat nog moeilijker is. Overgave, ook aan vaste patronen. Samen hetzelfde pad volgen, dezelfde dans dansen. Het blijft voor mij een leerpunt maar ik ben me er nu wel ten volle van bewust, en probeer er ook naar te handelen (dansen dus).  

 

 

Bij het schrijven van een boek doet zich vaak een gelijkaardig proces voor. 

 • Wanneer val je helemaal samen met je boek? 
 • Ken je de af te leggen weg die je sneller tot je doel brengt? 
 • Leg je dat traject alleen af of met een partner? 
 • Weet je hoeveel tijd je moet voorzien voor je boek?
 • Kun je je helemaal overgeven aan het proces?

 

Ik heb alle begrip voor beginnende auteurs. Probeer maar eens je weg te zoeken in het complexe uitgeversvak: fusies, samenwerkingen, e-books, online publishing, Amazon, Kindle, fondsen… In de voorbije twee maanden zijn er twee uitgevers vertrokken met wie ik vaak heb samengewerkt, om vervangen te worden door nieuw talent… Kortom, dit is een vak in beweging. 

 

Welke keuze is voor jou de interessantste? 

Al die opties zorgen ervoor dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Daarom heb ik vorig jaar het hele publicatieproces uitgetekend, de weg die je manuscript aflegt van je aanvankelijke idee naar de lancering van je boek, met alle fases en tussenstops die erbij horen.
Je kan dat stappenplan hier gratis downloaden.

Aarzel niet om me hierover aan te spreken: in welke fase zit jij met je non-fictie boek? Twijfel je of een boek wel iets voor jou is (zoals het help-ik-kan-niet-schrijven-syndroom)? Stel je het schrijven aan je boek steeds weer uit? 

Vertel het mij en boek hier een afspraak.

 

Dat hele proces komt natuurlijk uitgebreid aan bod tijdens de top retreat

Na het afwerken van je basismanuscript en een overeenkomst met een uitgever kan het immers plots heel snel gaan. Ik kan je in elk geval beloven dat je na het einde van de retraite naar huis gaat met:

 • je structuur en een schrijfmethode, helemaal op jouw maat
 • je manuscript, of toch het grootse deel ervan
 • een nieuwe blik op je boek en de mogelijke business errond 
 • duurzame verbindingen met een groep gelijkgestemde auteurs
 • concrete ideeën om volgende stappen te zetten met je boek
 • enkele adressen en contactpersonen van mogelijke uitgevers 

 

Meer lezen over de volgende schrijfretraite? Hier vind je er alles over. 

Een gesprek kan ook natuurlijk. 

Ga je mee om eindelijk jouw non-fictie boek af te werken met 100% focus? 

Laurence

 

P.S.  Ken je een auteur die ook gemotiveerd is om mee te gaan? Deel gerust dit artikel, dankjewel daarvoor! 


Blijf je graag op de hoogte?

Schrijf je dan in voor mijn tweewekelijkse nieuwsbrief!

dit veld niet invullen s.v.p.