De 3 tips om je lezers te raken met je boek

21 jan 2016

De 3 tips om je lezers te raken met je boek

Tijdens de kerstvakantie zag ik toevallig een nieuwjaarsconference van Lenette van Dongen op televisie. Ik zag een Nederlandse, uitbundig gesticulerende vrouw op televisie, maar kende haar niet. Toch bleef ik gebiologeerd kijken en zapte niet weg. Ze raakte me.

Wat raakte me precies? Ik had het gevoel dat ik naar mijzelf luisterde (op mijn grappigst). Al haar zelfrelativerende bemerkingen over het ouder worden bijvoorbeeld, had ik ook ooit gemaakt. Ze gebruikte al haar zintuigen om iets duidelijk te maken. Ze plofte in de zetel zoals ik zou doen, ze zapte en grapte zoals ik op een doodvermoeide avond. Kortom, die herkenning was fantastisch. En blijkt onmisbaar, als je echt mensen wil raken.

Mensen raken is essentieel. Niet enkel bij een nieuwjaarsconference, maar ook bij een boek. Steeds vaker valt het me op dat het ene boek of manuscript me meteen bij de kraag vat en ik bij een ander boek al na enkele bladzijden geen zin meer heb om verder te lezen.

Waarom beklijven teksten wel?

  1. Maak het persoonlijk. Heb je gemerkt op welke manier ik deze blogpost ben begonnen? Met een persoonlijk verhaal. Natuurlijk is een conference niet hetzelfde als een boek. En toch… Ook de lezer wil zich herkennen in je boek. Je lezer wil het gevoel hebben dat je dit boek precies voor hem of haar schreef. Dat je de situatie en hem of haar helemaal door hebt en een oplossing kan bieden, omdat je weet wat er speelt. Als je de lezer raakt, blijft die lezen. Aandacht en (h)erkenning, wat wil een lezer meer?
  1. Hou je aan je rode draad, één herkenbaar probleem. Voor je aan je boek begint te schrijven, moet je thema uiterst helder zijn. Pas dan kan je aan je structuur beginnen. Je biedt één oplossing voor één specifiek probleem (van de lezer). Wat je zelf meemaakte, waarvan je weet wat werkt en niet werkt, kortom, maak er je eigen verhaal van. De gouden regel die ik hiervoor hanteer is: heeft je lezer hier iets aan? Als je twijfelt: schrappen. Je lezer voelt dit en haakt af!write your own stoyr
  1. Schrijf vanuit je hart. Durf je mening geven, hoe afwijkend en eigenzinnig ook. Alle boeken die ik begeleid krijgen een gezicht en passie straalt eruit. Deel je unieke ervaring: wat je ergert, waar je bang voor bent en welke stappen je zette om tot je diepe verlangen te komen. Laat alle zintuigen aan bod komen zodat je lezer mee kan voelen in je woorden en ook zijn/haar zintuigen kan laten meestromen.

Veel succes! Ik ben nieuwsgierig naar je resultaat! En ik hoop dat je teksten me raken!!

Mocht je hulp kunnen gebruiken, vraag hier gerust een gratis inspiratiegesprek aan.

 

Blijf je graag op de hoogte?

Schrijf je dan in voor mijn tweewekelijkse nieuwsbrief!

dit veld niet invullen s.v.p.