ChatGPT vloek of zegen

8 apr 2024

Eén ding is duidelijk. Je unieke stem zul je niet vinden met ChatGPT.

Tim Bruys (dokter in A.I.) formuleerde het krachtig in De Morgen op de volgende manier: “Als we willen verzekeren dat onze schrijfcultuur niet stagneert of afsterft, moeten we onze schrijfvaardigheden blijven ontwikkelen, de verleiding van snelle ChatGPT-oplossingen negeren, en een cultuur creëren waar de schrijfkunst en literatuur geapprecieerd worden voor hun inherente waarde”.

Daar kan ik me helemaal in vinden. En … uiteindelijk gaat het er bij ‘mijn’ auteurs echt om dat ze hun unieke stem vinden en vooral die stem laten weerklinken, zodat lezers en klanten tot hen en hun boek en boodschap worden aangetrokken. Hun vernieuwende visie, gedachten, inspiratie, modellen … mogen raken en aanspreken. En daar moeten ze zelf eerst door, of met behulp van een professional. En daar zie ik ChatGPT nog niet toe in staat. De aanvankelijke deep dive, daar moet je alleen door. Want het gaat om jouw stem, niet die van alle reeds ingevoegde input op ChatGPT.

En tegelijkertijd:

Wie me regelmatig leest, weet ondertussen dat mijn stem eerder de woorden “en/en” gebruikt dan “of/of”. Daarom moet je ChatGPT ook niet direct links laten liggen.

Wanneer gebruik ik ChatGPT?

Helemaal in het begin boezemde deze tool me wat angst in. Tot ik besefte dat er maar één weg is, erdoor! Ik leerde er snel mee werken, met behulp van sidekick Kim Marivoet. Aanvankelijk zette ik de tool in om me op weg te helpen (zowel doorheen Firenze, als in mijn business ;), als co-brainstormer mét alle juiste vragen (prompts dus), patronen en mogelijkheden. Tot ik zag dat al die informatie toch wat ‘globaal’ bleef en me niet verder hielp om tot mijn persoonlijke visie en stem te komen. Hoewel ik echt veel alternatieven kreeg. Maar uiteindelijk ook veel tijd verloor ..

Wanneer wordt ChatGPT wel interessant?

Vlak voor publicatie kan je de tool terug inzetten. Teksten laten nakijken, SEO vriendelijk maken, helpen met (tussen)titels, … wel op basis van je reeds gevonden stem. Die stem kan je ook invoegen zodat ChatGPT er rekening mee houdt, bij alle verdere teksten. Dat kan je doen door middel van de knop onderaan ‘Introducing Custom Instructions’.

Wat meer?

De kunst zit vooral in het stellen van de juiste vragen (prompts). Wees bij het opstellen van je prompts zo gedetailleerd mogelijk. Stel eenvoudige, duidelijke en specifieke vragen.

en vooral … blijf vragen!

Hoewel de tool veelbelovend is, en Amazon inschat dat de helft van de verschenen boeken in 2024, eruit zullen voortspruiten … toch gun ik je een menselijke stem, om jouw unieke stem te vinden ;). Klaar om op ontdekkingstocht te gaan? Boek een inspiratiesessie in.

Veel schrijf- en zoekplezier,

Blijf je graag op de hoogte?

Schrijf je dan in voor mijn tweewekelijkse nieuwsbrief!

dit veld niet invullen s.v.p.