Boek een hyperefficiënt resultaat: Je manuscript!

1 okt 2018

Boek een hyperefficiënt resultaat: Je manuscript!

Je krabt in je haar. Je probeert verder te schrijven aan je boek. Maar het lukt niet zo goed. Soms vind je eens een vrij uurtje, of misschien twee. Toch verandert er fundamenteel niets. Je raakt niet echt op dreef. Ondertussen gaan er maanden en soms zelfs jaren voorbij.

Op welke manier kan je wel snel en efficiënt werk maken van je boek?

Boek een happy ending

1. Een stevige structuur
Als je mijn blogs regelmatig leest zal dit geen nieuwtje zijn. Een goede structuur opzetten is iets waar ik bij al mijn auteurs op hamer, want dit zorgt voor een continu overzicht en rust in je hoofd.

 2. Een juiste schrijfmethode
Voor mij is de simpelste methode de beste. Dus wat voor jou vlot gaat, en ervoor zorgt dat je snel de schrijfdraad te pakken krijgt, is de goede werkwijze. Hou ook rekening met de lezer. Het allerbelangrijkste is dat je lezer het gevoel krijgt dat je boek speciaal voor hem of haar werd geschreven.

3. Een goede planning geeft je veel mentale rust
Alles staat of valt met je planning. Hou een stok achter de deur, zodat je je afspraken moet nakomen. Test wat werkt voor jou. Blokkeer dagdelen, een ochtend, een avond, of misschien een weekend. Of dagelijks anderhalf uur. Er zijn veel opties en je moet zien wat jou het meeste ligt. Vooral volhouden is hier de sleutel.

4. Optimale schrijfomstandigheden
Wat werkt best voor jou? Waar voel je je het meest geïnspireerd? Zorg voor een ideale setting waar je creatieve flow helemaal op gang kan komen, een plek waar je heel graag zit en de de rust vindt om te schrijven.

5. Doe het niet alleen
Samen schrijven is een goede manier om je aan je voornemens te houden. Schrijven op zich is een eenzame bezigheid. Maar daarom hoef je niet het hele proces alleen te dragen. Ga op zoek naar medeschrijvers, zoek een klankbord zodat je consistent verder kan schrijven (liefst met opvolgdata). Misschien krijg je ook regelmatig feedback over je teksten zodat je efficiënt en vol vertrouwen verder kan schrijven.

De efficiëntie van deze stappen zal je schrijftempo doen versnellen omdat:

  • Je meteen je boek schrijft, zonder tijdverlies
  • Je een afgewerkt manuscript hebt, dat direct naar de uitgeverij kan
  • Je snel een business kan distilleren uit je boek

Mijn drie toptips om het meest te halen uit deze stappen:

 1. Plan meteen een datum in waarop je je boek in de boekhandel wil zien liggen of een datum voor je boekvoorstelling

2. Begin onmiddellijk aan de voorbereidende vragen voor je structuur en lees hiervoor volgende (video)blogs:

Met een goede structuur schrijf je snel (1)
Met een goede structuur schrijf je snel (2)

3. Neem je agenda en blokkeer meteen schrijf- en inspiratietijd (zoals je zou doen met een afspraak bij je grootste klant)

Ik wens je veel succes!

P.S. Heb je ook zin om hyperefficiënt je boek te schrijven? Voor alle experts, professionals en innovatieve ondernemers die snel hun boek willen, organiseer ik twee keer per jaar een Top Retreat

Blijf je graag op de hoogte?

Schrijf je dan in voor mijn tweewekelijkse nieuwsbrief!

dit veld niet invullen s.v.p.