Begin niet te schrijven als de tijd niet rijp is.

30 jan 2024

Dé gouden regel bij het schrijven van een boek: de tijd moet rijp zijn

Ik leerde Anouck kennen tijdens ‘The Summer of Content’ in 2017. Schrijven, me verdiepen in boeiende informatie, graag lachen… Kortom, er was een merkbare klik. Later hoorde ik trouwens van Anouck dat ze samen met haar compagnon Gerrit een ideale klant uittekende en dat ik die was. Groot was haar verbazing toen ik intekende.

Later bouwden we samen een promotie programma uit voor auteurs die al een boek schreven. Er kwam weinig of geen respons op, de tijd was niet rijp. Jammer, maar niet getreurd. We hielden contact.

Nu en dan volgde ik een ‘rebels’ programma en zij bleef (onbewust denk ik 😉 haar ‘boekzaadje’ koesteren. Ik voelde wel dat een boek er in zat, maar de tijd was niet rijp.

Je leest het al. Dé gouden regel bij het schrijven van een boek: de tijd moet rijp zijn.

Ik vergelijk het schrijven van een boek altijd met een organisch proces. Je kan niet aan het gras trekken om het te laten groeien. Hoewel er veel rationele elementen zijn die bij het schrijven van een boek horen, in de winter kan je niet zaaien… 

Maar, als de drang er wel is, kan je er plots niet meer aan weerstaan. Dan spelen de vele mogelijke hobbels als onvoldoende tijd, grote opdrachten, kinderen, zieke mama’s, financiën, minder energie plots een veel kleinere rol. Je boek schrijven, je ei leggen, daar kan je niet meer mee wachten. 

Dat was zeker zo bij Anouck. Terwijl ik haar de maanden voordien nog prompt hoorde vertellen in een podcast dat een boek schrijven, zelfs met de vraag van uitgevers, niets voor haar was. ‘Je verdient er niets mee, het businessmodel was niet interessant, geen tijd’. Kortom ‘no way’. 

Het grappige is dat deze ferme uitspraken me niet ergerden, zelfs al had ik – meer dan eens – zin om alles te weerleggen. Te bewijzen dat het anders kon. Ik kende Anouck, het moest van haar komen. 

Tot, ze me in januari 2023 contacteerde met de vraag om eraan te beginnen. Samen de structuur op te maken voor haar boek tijdens een Vip-dag. Ze kon niet meer wachten. De tijd was rijp. Tijdens de Vip-dag hielp ik haar al haar ideeën en kennis te kanaliseren tot een heldere en consistente stroom. Ze besprak de inhoud met uitgeverij B&L (hier om de hoek), zocht nog een andere uitgeverij op. Besliste voor B&L en, krak een jaar later ligt haar boek er. 

Twee weken geleden ging ik naar haar boekvoorstelling in een propvolle cinemazaal in Brugge. Op een dag ben je dood, ophouden met andermans shit te fiksen & eindelijk doen waar je zelf zin in hebt! ontketende een revolutie, met een groot enthousiasme in de zaal! 

Het sneeuwde die dag en ik was iets later, en mocht op de trappen zitten… om maar te zeggen.

En een week later, al de tweede druk. Het stroomt, de tijd is rijp. En ik ben meer dan gelukkig, want net dat resultaat gunde ik Anouck. Ik voelde dat er met haar boek grootse zaken gerealiseerd zouden worden. Vraag me niet hoe of wat, maar ik was en ben ervan overtuigd dat dit kersvers auteurschap een nieuwe dimensie brengt in haar leven. Haar leven zal nooit meer hetzelfde zijn. En niet enkel door een stijve arm van signeren ;).

Dat klinkt misschien arrogant en dertig jaar geleden zou ik dit niet durven schrijven, maar nu hoor ik dat regelmatig van auteurs. Dus, nu poneer ik het echt! 

Wat denk je? Is het ook tijd om jouw revolutie te ontketenen? Het boek van Anouck zal je beslist inspireren! 

En… ben je klaar voor de volgende stap? Je bent welkom! Boek een korte zoom afspraak in mijn agenda en we bestuderen samen op welke manier jij de wereld kan veranderen!

Graag tot binnenkort,

 

 

 

www.thepowerofbooks.be
laurence@thepowerofbooks.be

 

 

 

 

Blijf je graag op de hoogte?

Schrijf je dan in voor mijn tweewekelijkse nieuwsbrief!

dit veld niet invullen s.v.p.