Als ondernemer is je persoonlijke mission statement schrijven de eerste stap naar je eigen boek!

27 feb 2015

Elk zichzelf respecterend bedrijf heeft ergens wel aan de muren een mooi ingekaderd “mission statement” hangen, waarin de waarden van de onderneming duidelijk zijn omschreven. De vraag in hoeverre de organisatie en haar teams erin slagen om die ook in de praktijk toe passen is vaak een ander paar mouwen. Het bewijst wel hoe belangrijk een dergelijke missiebepaling is. Veel organisaties spenderen in deze onzekere tijden hoge bedragen om tijdens teambuildings en brainstormings hun echte identiteit, missie en waarden te bepalen. Van daaruit ontwikkelen ze consequent actieplannen.

Het is daarom des te verwonderlijker dat nog altijd heel weinig mensen de tijd nemen om duidelijk op papier te zetten waar ze individueel echt voor staan. Met andere woorden: om een persoonlijke mission statement uit te schrijven. En dat is echt nog iets anders dan de focus leggen op goede voornemens. Velen onder ons begonnen begin dit jaar ook met: meer sporten, gezonder eten, meer tijd doorbrengen met de familie of een boek schrijven.

Waarom niet?

Elk jaar weer berichten de kranten over het feit dat het zo moeilijk blijft om die voornemens ook waar te maken. Jack Groppel, de mede-oprichter van het coachingbedrijf Johnson & Johnson Human Performance Institute in het Amerikaanse Orlando heeft er een verklaring voor. Het komt omdat mensen niet hebben neergeschreven waarom ze precies tot die voornemens zijn gekomen. Met andere woorden: omdat ze niet op papier hebben gezet wat hun identiteit, waarden en missies zijn.IMG_2824

Waarom wel?

Een mission statement brengt mensen ertoe de onderliggende oorzaken van hun gedrag te identificeren evenals wat hen echt motiveert om veranderingen door te voeren. Het is een kompasnaald om in de hectiek van elke dag op terug te vallen.

Het concept van een persoonlijk mission statement is helemaal niet nieuw. Stephen Covey, die met zijn boek The 7 Habits of Highly Successful People de status van goeroe verwierf, zegt het ook herhaaldelijk. Het uitschrijven van persoonlijke, morele en ethische richtlijnen is één van de gewoontes die iedereen kunnen helpen om maximale voldoening te halen uit zijn of haar activiteiten. Het is een oefening die je op vele vlakken enorme stappen vooruit kan doen zetten. Een persoonlijk mission statement waarin je elementen verwerkt die gebaseerd zijn op wetenschappelijk onderzoek kan bijvoorbeeld flink helpen om je doel te bereiken.

Ook het duidelijk omschrijven van nieuwe gedragingen zal meer resultaat opleveren dan het veranderen van oude gedragingen. Toegegeven, het is geen gemakkelijke oefening. En je moet je tijd nemen om die persoonlijke mission statement – je eigen tien geboden als het ware – goed te verwoorden. Maar als je dat kan, heb je meteen een reuzenstap gezet die je leert om ook je visie neer te schrijven en dus je eigen boek te maken. Geert Degrande

IMG_1992

Blijf je graag op de hoogte?

Schrijf je dan in voor mijn tweewekelijkse nieuwsbrief!

dit veld niet invullen s.v.p.