3 x is scheepsrecht: soms komt je boek er niet in één keer

29 nov 2023

Toen Sara me drie jaar geleden aansprak voor haar boek stond ze op een kruispunt in haar carrière. Zou ze haar eigen weg gaan of zich aansluiten bij een sterke groep gelijkgestemden? Ze was er nog niet helemaal uit. 

De doelgroep, de boodschap en de structuur van Sara’s boek hebben we bepaald tijdens een Vip-traject wat Sara bij mij volgde. 

Uiteindelijk koos ze voor haar eigen koers en het thema ‘psychologische veiligheid in groepen’. Ze schreef een vijftal hoofdstukken en haar authentieke en vlotte schrijfstijl beloofde snel een boek. Tot ze aanvoelde dat het thema haar niet meer zo goed lag. Sara volgde veel cursussen en workshops, ze wilde haar blik verruimen. Dus begonnen we opnieuw, met een nieuwe structuur. 

Een jaar later werd Sara zwanger en stelde ze ook haar tweede manuscript in vraag. Wat ze geschreven had, bleek haar toch niet helemaal blij te maken. We wachtten tot enkele maanden na de bevalling (het boek liet haar intussen niet los) en begonnen opnieuw. Ook de doelgroep evolueerde mee. 

De stijl vormde geen probleem, die was er al vanaf de eerste bladzijde. Maar het thema, ook het fundament van haar nieuwe toekomst, vereiste al gauw enkele ‘proefjaren’ om het goed te krijgen. En je boek volgt nu eenmaal de flow van leven.

Het is belangrijk om te voelen waar die flow, die stroom je naartoe brengt, waar je blij van wordt, wat je kunt betekenen voor je lezer en hoe je je droom stilaan tot leven kunt brengen met woorden.

Wees niet bang om het werk aan je boek stil te leggen als het niet helemaal juist aanvoelt, of als je (zoals Sara) sneller evolueert dan je boek ;). Opnieuw beginnen vraagt veel moed. Maar als je boek niet helemaal beantwoordt aan je diepste verlangens, pas je het beter aan. Zelfs al gaat daar wat meer tijd over.  

De laatste versie van Sara’s boek  De teamleider als cultuurmaker zat voor ons beiden gelukkig helemaal goed. Wat voor Sara de sleutel was, was dat ze haar ‘generalist zijn’ ook in haar boek durfde leggen. Dan pas stroomde het helemaal, als ze zich niet op één thema hoefde te focussen en ruimer kon gaan.

Onze gedroomde uitgever liet echter verstek gaan… Of niet helemaal: er moest heel veel worden herwerkt, en dat zat ons niet lekker. Been there, done that. Wel een kleine ontgoocheling. 

We gaven de moed niet op. Ik gaf Sara nog drie andere mogelijke uitgevers door. Zij vond er zelf nog een vierde, en wonder boven wonder: ze reageerden alle vier enthousiast. Het wat weggedeemsterde zelfvertrouwen keerde in volle glorie terug. En uiteindelijk is Sara heel blij met haar uitgever Pelckmans, die helemaal als de juiste match voelt.

Nu, een goede drie jaar na de eerste aanzet, wordt het boek van Sara boven de doopvont gehouden. Het is dit keer helemaal het juiste boek, klaar om haar toekomst vorm te geven en vooral veel lezers aan te trekken die zich geroepen voelen om hetzelfde te doen. 


Spreekt het boek je aan? Je kunt het hier kopen. 

Ik wens je alvast veel leesplezier!

 

 

 

www.thepowerofbooks.be
laurence@thepowerofbooks.be

P.S. Mocht je ook voelen dat de energie om te schrijven stroomt, maar dat er nog enkele twijfels opduiken? Aarzel niet om contact op te nemen. Ik help je graag op weg!  https://calendly.com/verwee/30min

 

 

 

 

Blijf je graag op de hoogte?

Schrijf je dan in voor mijn tweewekelijkse nieuwsbrief!

dit veld niet invullen s.v.p.