In hoeverre ben je al bezig met het eindresultaat terwijl je nog aan het schrijven bent?

15 mei 2024

Oh, wat zijn we toch controlefreaks. Guilty as charged ;). Voordat de eerste letter op papier staat, willen we toch het volgende weten:

  • Is er wel een uitgever die mijn boek wil uitgeven? (Check: ja, altijd bij een sterk boek ūüėČ
  • Kan ik wel goed genoeg schrijven? (Check: daar zorgt de eindredacteur voor in de uitgeverij)
  • Zit er wel iemand te wachten op mijn boek? (Check: ja, daar help ik je mee‚Ķ)

En voel je vrij om aan te vullen wat er nog bij je opkomt.

En als er dan geruststelling komt op de praktische vragen, kan je dan het verwachte eindresultaat loslaten terwijl je schrijft? You wish – uit het ene antwoord komt de volgende vraag ;).

En ja, natuurlijk is het ook een kwestie van gezond verstand en effici√ęnt werken. Ik hoor het al, eerst de praktische vragen, maar waar het echt om draait, zijn vaak de verborgen vragen eronder ;). Mocht je nog vragen hebben over de weg die je manuscript aflegt, dan kan je die hier opvragen‚Ķ

Op een bepaald moment moet je zelf beslissen om alle stekkers (vragen dus) eruit te halen en op je schrijfproces te vertrouwen.

Hoe doe je dat het best? Volgens mij is er vooral één manier: vooraf een sterke structuur maken. Het bepalen van de inhoud vooraf geeft je het nodige vertrouwen om je over te geven aan je schrijfflow. Je boodschap is erin doordesemd, en je voelt meteen wat je te bieden hebt aan de lezer, zodat die de volgende stap kan zetten.

Een vaste structuur? Help! hoor ik je roepen? Wat als je die onderweg verandert?

Natuurlijk mag de structuur veranderen terwijl je schrijft. Meer nog, de structuur zie ik als een organisch proces dat meebeweegt met je gedachten op papier zetten. Juist door je over te geven aan je schrijfproces, voel je precies wat klopt, wat kan, en wat beter kan. Ik denk plotseling aan de vergelijking met een stoel met 5 poten. Eentje teveel denk je? Ja, maar beter een veilige structuur met een poot teveel, dan tekort. Wat in de realiteit wil zeggen dat als een hoofdstuk wegvalt, of net een poot bij mag, je structuur niet ineenzakt als een pudding. Je hebt al een veiligheid ingebouwd. En dat helpt je enorm bij het schrijven. Het biedt je net een bodem van vertrouwen en veiligheid om verder te schrijven.

Kortom, voor alle controlefreaks onder ons, ‘play it safe‘. Vraag me vooraf alles wat je echt wil weten over het uitgeversvak, je kansen op de markt, de kostprijs, en gooi nadien alle ballast overboord.

Wat denk je? Eens proberen met de eerste stap? Je vragen opschrijven?

Twijfel niet langer, je hebt er niets bij te verliezen, bel me en boek meteen een vrijblijvende afspraak.

Ik help je graag bij het vinden van geruststelling, zodat je snel aan de slag kunt met het schrijven van je boek.

Met bemoedigende groet,

www.thepowerofbooks.be
laurence@thepowerofbooks.be

Blijf je graag op de hoogte?

Schrijf je dan in voor mijn tweewekelijkse nieuwsbrief!

dit veld niet invullen s.v.p.