Met mijn veertig jaar ervaring in het boekenvak weet ik precies waar de struikelblokken liggen en, belangrijker nog, hoe je ze kunt omzeilen. Je boek schrijven en het nadien laten uitgeven, hoeft niet zo moeilijk te zijn als het lijkt. Ik zet je graag op pad met praktische tips en duidelijke stappen, zodat je moeiteloos aan de slag kunt zonder dat het overweldigend wordt.
1. Een boek schrijven: Begin bij het begin
Neem de beslissing om het nu écht te doen
Droom je er al tijden van om een boek te schrijven, maar lukt het maar niet om daadwerkelijk te beginnen? Waarschijnlijk komt dat door iets wat we allemaal kennen: schrijfangst. Die angst verschuilt zich vaak achter excuses zoals “geen tijd” of “andere prioriteiten”. Hoe groter je verlangen om te schrijven, hoe sterker die angst kan worden, omdat schrijven betekent dat je jezelf zichtbaar en misschien zelfs kwetsbaar maakt.
Maar hier is het geheim: zodra je de keuze maakt om tóch te beginnen, ook al ben je bang, neemt de kracht van die angst langzaam af. Met elke zin die je schrijft, verschuif je je focus van obstakels naar creativiteit. Herken de afleidingen die je tegenhouden en vertrouw erop dat jouw moment om te schitteren eraan komt. Elke stap vooruit vermindert die verlammende schrijfangst en brengt je dichter bij je droom.
Goed begonnen is half gewonnen: de voorbereiding
Een boek schrijven dat je lezers boeit, begint bij jouw passie en expertise. Jouw kennis is het vertrekpunt, maar het moet ook aansluiten bij wat je lezers nodig hebben. Creëer een verhaal dat hen van begin tot eind meeneemt, alsof je het speciaal voor hen hebt geschreven.
Maar hoe pak je dat aan? Schrijven vanuit je expertise is één ding, maar je lezers écht bij de hand nemen, is vaak minder eenvoudig. Stel jezelf daarom eerst de volgende vragen:
- Wie ben je als auteur?
- Wie is je ideale lezer?
- Wat is de belangrijkste boodschap die je wil overbrengen?
Als je meer diepgang wilt, vraag dan zeker mijn werkboek ‘3 Gouden Sleutels’ aan. Dat helpt je om deze vragen verder te verkennen en je verhaal nóg krachtiger te maken.
2. Aan de slag: Het boek schrijven
Maak een structuur
Zie de structuur van je boek als de inhoudstafel, de kapstok waar je je ideeën aan ophangt. Dankzij de voorbereiding wordt dit een stuk eenvoudiger. Gebruik de antwoorden op de eerder gestelde vragen als basis om je kennis in een logische volgorde te plaatsen.
Mocht je nog twijfelen over je structuur, stel jezelf dan bijkomend deze vragen:
- Wat wil ik dat mijn lezer bereikt na het lezen van mijn boek?
- Hoe kan ik mijn lezer daarna verder helpen? Wat is hun volgende stap?
Vul de structuur in
Nu je structuur staat, kun je beginnen met het echte schrijfwerk. Begin met brainstormen, onderzoeken, schrijven… en vooral: blijf schrijven! Laat perfectionisme voor wat het is. Dit is nog niet het moment om te schrappen of te redigeren. Het schrijfproces is er nu om je boodschap body te geven.
Denk aan deze versie van je boek als een kladversie. Dit geeft je de vrijheid om later te finetunen, aan te passen en ja, ook om zonder schuldgevoel te schrappen.
Extra tip: Zet AI slim in bij het schrijven van je boek! Lees hier hoe je ChatGPT optimaal kunt gebruiken.
3. Je boek uitgeven
Waar let een uitgever op?
Een uitgever kijkt eerst naar zijn publicatiefonds. Daarin zoekt hij naar boeken die aansluiten bij de thema’s en de doelgroep die hij al bedient. Hij stelt zich vragen als:
- Zijn er al recente boeken met dit thema verschenen?
- Past dit boek bij de rest van ons fonds?
- Bereikt het dezelfde lezers als onze andere uitgaven?
- Plannen voor een nieuw fonds?
- Welke richting gaan we uit met de uitgeverij?
Maar een klik is minstens zo belangrijk. Een uitgever wil een connectie voelen, zowel met het onderwerp van je boek als met jou als auteur. Die klik moet wederzijds zijn. Uiteindelijk zullen jullie intensief samenwerken, en een goede klik is de eerste stap naar een vruchtbare samenwerking.
Wil je precies weten wat een uitgever van je verwacht? Lees hier meer.
Wat gebeurt er nadat je een uitgever hebt?
Ook al is je boek af, er komt nog veel bij kijken voordat het daadwerkelijk in de winkel ligt. Het wordt nagelezen, geredigeerd, de vormgeving moet nog gebeuren, en er volgt een drukproef. Pas daarna kan het boek gedrukt worden.
Benieuwd naar het tijdspad? Download hier het overzicht ‘Welke weg legt je manuscript af?’.
Het boek promoten
En dan… je boek verkopen!
Wanneer je boek gedrukt is, begint het échte werk: promotie. Hoewel een uitgever helpt, ligt een groot deel van de marketing en branding bij jou. Stel jezelf deze vragen om een sterk promotieplan te maken:
- Wie is mijn doelgroep en waar kan ik hen het beste bereiken? (Denk aan platforms zoals Facebookgroepen, LinkedIn, of specifieke cursussen.)
- Wat is mijn kernboodschap? (Dit vormt de rode draad van je promotie.)
- Op welke manier deel ik het liefst informatie? (Schrijf je graag? Of maak je liever foto’s of video’s, bijvoorbeeld voor YouTube of TED Talks?)
Met je antwoorden kun je een communicatie- of contentplan opstellen dat bij jou past. Het voordeel van zo’n plan is dat je tijd bespaart, consistent bent in je boodschap, en makkelijker in contact komt met je lezers.
Drie tips om direct aan de slag te gaan:
- Maak een simpel promotieplan voor het komende jaar en pas het later aan.
- Begin alvast met blogs, foto’s of video’s, en ontdek wat voor jou werkt.
- Verbind je boek aan een vervolg, zoals een workshop of lezing, en werk samen met anderen.
Zie je promotie als een creatieve uitdaging! Op die manier haal je de druk ervan af en wordt het een leuk proces.
Ben je klaar om te beginnen?
Ik hoop dat deze tips je een duwtje in de rug hebben gegeven om nu écht aan je boek te beginnen. Zit je vast of heb je vragen? Boek een vrijblijvend gesprek in, dan kijk ik graag met je mee!
www.thepowerofbooks.be
laurence@thepowerofbooks.be