Ben je klaar om een nieuw medium te verkennen met je boek? Met de groeiende populariteit van podcasts neemt ook de vraag naar luisterboeken gestaag toe. Maar geloof me, het is geen eenvoudige taak. Het maken en inspreken van je luisterboek is een echt avontuur. En zoals bij elk avontuur, is een ervaren gids onmisbaar. (Dankjewel Frank Bervoets !)
Waarom zou je je boek zelf inspreken?
Omdat het vinden van je eigen stem een eeuwenoud verlangen is waar ik al lang van hou. Mijn auteurs weten dat al te goed. Ik spreek die woorden dagelijks uit. Want laten we eerlijk zijn, er is geen stem authentieker dan die van jou. Je kunt stemmen inhuren of zelfs kiezen voor een AI-versie (veel goedkoper), maar dat is niet hetzelfde. En dat, is een heel ander verhaal.
Dus, koos ik voor mijn eigen stem, met al zijn onvolkomenheden. Mijn licht West-Vlaamse accent verslindt graag alle medeklinkers, ik spreek soms te snel, soms te luid en dan weer te stil… Maar als ik mijn boek kon vertellen zoals ik een verhaal vertel, vielen al die mankementen weg, nou ja, bijna allemaal.
Vertellen is geen probleem, daar sta ik niet eens bij stil. Voorlezen ook niet. Met vijf kleinkinderen blijf ik ook continu oefenen ;). Maar vertellend voorlezen, en dan geen kinderverhaal, dat was een ander paar mouwen. Non-fictie voorlezen alsof ik een spannende roman aan het lezen was, met stiltes, ruimte, accenten, en niet te veel… dat was een uitdaging. En ook hier, met de juiste begeleiding en veel oefenen, werd ik me steeds beter bewust van wat er van me werd gevraagd.
Het leerproces om mijn eigen stem in te zetten was boeiend. En als auteur van mijn boek, mocht ik hier en daar een hoekje afsnijden… Het voordeel om de auteur zelf aan het woord te horen, zoals Frank het verwoordde.
Precies daarom deed ik het. Niet alleen om auteurs uit te dagen om hun eigen stem te laten horen, maar ook om zelf die uitdaging aan te gaan. Mijn letterlijke stem aan te boren ;).
Dit gaf me trouwens ook de vrijheid om af en toe een woord of zin aan te passen. Van lezer naar luisteraar bijvoorbeeld.
En wat kost zo’n luisterboek inspreken?
Ongeveer 1000 euro, inclusief 5 uur coaching.
Haal ik dit bedrag uit de stijgende verkoop van luisterboeken? Waarschijnlijk niet… Waarom dan toch die investering? Omdat ik steeds vaker de vraag hoorde bij mijn auteurs, en… het avontuur lonkte. Wat is er beter dan zelf eerst het avontuur aan te gaan, voordat ik de juiste informatie kan doorgeven? Nu kan ik ook als ervaringsdeskundige spreken…
Dus, lonkt jouw avontuur ook? Spreekt het je aan? Ik help je graag verder op jouw boekavontuur.
met luisterbereide groet,
www.thepowerofbooks.be
laurence@thepowerofbooks.be
PS Wil je het luisterboek kopen? Het kan via deze weg.